Foto: Shutterstock
Pavasarīgos sparģeļus, jaunos cukīni, mazos burkāniņus, brokoļus un citus dārzeņus vērts ēst uz nebēdu. Tos var gan vārīt, gan cept, bet visveselīgākā izvēle būs tvaicēšana. Kā pareizi tvaicēt jaunos dārzeņus, lai katrs tā gabaliņš būtu gatavs un gards?

Tā kā jaunie burkāni, cukīni, sparģeļi, zirņu pākstis un citi gardumi ir krietni maigāki struktūras ziņā, nekā vasaras dārzeņi, jārēķinās, ka tos nevajadzēs tvaicēt tik ilgi. Sāc ar darba vietas sagatavošanu – uz plīts noliec katlu ar tvaicēšanai paredzēto ieliktni vai uzliec uz katla tik lielu karstumizturīgo sietu, kas derēs katliņam. Katlā lej tik daudz ūdeni, lai tas nepieskartos tvaicēšanas virsmai (sietam) – starp ūdens virsmu un dārzeņiem vajadzētu būt 2–3 centimetrus brīvai telpai.

Kad ūdens katliņā ieliets, noteikti to uzvāri, lai tas būtu verdošs. Tikai tad varēsi sākt tvaicēšanas darbus. Kamēr ūdens vārās, sagatavo dārzeņus – tiem visiem jābūt apmēram vienāda lieluma, lai dārzeņi varētu tvaicēties vienmērīgi, iesaka "Tablespoon.com". Cukīni un burkānus var sagriezt ripiņās, sparģeļus sīkākos stiebriņos, zaļo pupiņu vai cukurziņu pākstis var pārgriezt uz pusēm, bet brokoļus un ziedkāpostus sadalīt "ziediņos".

Pēc tam, kad viss sagatavots, sāc tvaicēt cietākos dārzeņus. Visilgāk laika prasīs burkāni, tāpēc tos sietiņā liec vispirms un tvaicē 2–3 minūtes. Tad pievieno nākamos dārzeņus – sparģeļus, brokoļus, ziedkāpostus. Arī tos turpini tvaicēt vēl 2–3 minūtes. Beidzamos pievieno visātrāk pagatavojamos dārzeņus – cukīni, zaļās pupiņas un zirņu pākstis. To tvaicēšanai būs nepieciešama vien pusotra līdz divas minūtes.

Kad dārzeņi gatavi, pārliec tos kādā traukā un pievieno garšvielas vai kādu kubiņu sviesta, kamēr tie vēl karsti. Sviests starp dārzeņiem izkusīs un piešķirs tiem patīkamāku un maigāku garšu. Tvaicētos dārzeņus pēc tam pasniedz ar zivīm, gaļu, salātiem vai ēd tāpat.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!