Foto: Shutterstock
Nav nozīmes, vai esi ļoti izglītots vīna pazinējs vai cilvēks, kurš vienkārši vēlas iedzert vīnu. Lai izbaudītu šo dzērienu, pilnīgi noteikti pa rokai jābūt piemērotam rīkam, ar kuru atvērt pudeli.

Tomēr reizēm dzīve piespēlē tādas situācijas, kad rokās ir aizvērta vīna pudele, bet korķviļķis nav pieejams. Ko darīt, ja no kārotās vīna glāzes šķir šķietami nepārvarams šķēslis - pudeles korķis? Vīnam un izklaidei veltītā resursa "The Glamorous Gourmet" veidotāja, vīnzine Stefānija Miskjū apkopojusi piecus radošus risinājumus, kā atvērt vīna pudeli un, iespējams, kļūt par dienas varoni - vismaz citu kompanjonu redzējumā.

Ar zobenu?

Savulaik Francijā huzāri, svinot Napoleona armijas kaujas uzvaras Eiropā, itin veikli tukšoja Šampaņas provinces vīnu darītavu krājumus, nocērtot pudeles kakliņu ar zobenu. Tradīciju, kurai dots nosaukums sabrage, izmanto vēl joprojām - nozīmīgās ceremonijās. Lai izmēģinātu to mājās, nepieciešama labi atdzesēta šampanieša vai cita dzirkstošā vīna pudele, šampanieša zobens vai šefpavāra nazis un liels piedzīvojumu gars. Lai gan dzirkstošā vīna pudeles korķi var izņemt ar stiprām rokām, zobena vai naža tehnika izskatās daudz efektīgāk un dramatiskāk.

Pagriez pudeli rokās tā, lai tās šuves vai salaiduma vieta būtu virspusē. Ar zobenu vai naža neaso pusi (pudeles atvēršanai NEizmanto asmeņa pusi!) novelc pār šuvi pāris reizes, lai sajustu to. Kad jūties gatavs piedzīvojumam, pagriez pudeli 45 grādu leņķī un, velkot ar nazi gar salaiduma vietu, uzsit pa pudeles kakliņu. Naža (vai zobena) trieciens kopā ar pudelē esošo spiedienu liks korķim izlidot. Notīri jau atvērtās pudeles kakliņu un lej vīnu glāzēs.

Koka stumbra metode


Izmantojot šo dabai draudzīgo metodi, nepieciešama vien vīna pudele, virtuves dvielis un izturīgs koks. Noņem foliju, kas klāj pudeles kakliņu un korķi. Lai pasargātu rokas, ietin pudeli dvielī un ķeries pie darba - ar mērenu spēku sit ar pudeles dibenu pret stumbru, līdz brīdim, kad korķis sāk izvirzīties no pudeles kakliņa. Dažu minūšu jautājums un korķis būs izlīdis tik tālu, ka to varēs izņemt ar rokām.

Robotā steika naža metode

Ja pa rokai nav korķviļķa, lietā var likt nazi ar robiņiem, kādu parasti izmanto, ēdot steiku. Noņem aizsargfoliju, kas sedz pudeles kakliņu un korķi. Iedur roboto nazi korķī, aptuveni 1-1,5 cm dziļumā. Cieši turot nazi, griez pudeli ap savu asi un mēģini pamazām izvilkt korķi. Šī metode, protams, nav tik ātra un parocīga kā, izmantojot korķviļķi, tomēr arī šādi iespējams atvērt pudeli.

Velopumpja metode

Ja esi devies velo izbraucienā un piknika laikā vēlies atvērt vīna pudeli, iespējams, tev noderēs triks ar velopumpi. Tiesa, nepieciešama arī adatiņa, kuru parasti izmanto, lai piepumpētu futbola vai basketbola bumbu. Pumpja caurulīti ar adatu galā iedur vīna korķī - cik dziļi vien iespējams - un sāc pumpēt, līdz gaiss izspiedīs korķi no pudeles.

Šī tehnika ir diezgan izaicinoša un prasa zināmas iemaņas, toties mirklis, kad pudele atbrīvojas no korķa, ir ļoti efektīgs!

Mājas atslēgu metode


Lai tiktu pie vīna, ja pa rokai nav korķviļķa, var izmantot atslēgas. Ņem atslēgu un ar spēku iedur to korķī - 45 grādu slīpumā, cik dziļi vien iespējams. Cieši turot pudeli, griez atslēgu velkot to augšup, līdz korķis tiek izskrūvēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!