Foto: Shutterstock
Valoda ir samērā elastīga, jo īpaši virtuvē. Kurš vārds vai nosaukums pielīp, tā arī ēdienu saucam no paaudzes paaudzē. Karbonādes, kotletes, korejiešu burkāni, par kuriem Korejā neko nezina. Vai, piemēram, vistu aknu pastēte, ko samaļam blenderī un ziežam uz maizes rieciena, kad kārojas ko ierastu, vienkāršu. Patiesībā tā nemaz nav pastēte, jo virtuves guru zina – pastēti iecep mīklas "kažokā", karsē taukvielās, tvaicē. Bet tā nu izsenis ierasts, ka visu no subproduktiem vai smalki samaltas gaļas gatavoto, ko iespējams uzsmērēt maizītei, mūsu platuma grādos saucam par pastēti. Un tā, visticamāk, arī turpināsies.

Cāļa aknu pastēte, kā reizi, ir tieši tas hrestomātiskais gadījums, kuru iespējams pagatavot uz ātru roku, kad ciemiņi jau klauvē pie durvīm. Prasmīgi un atjautīgi spēlējoties ar piedevām, vienkāršajai uzkodai var piešķirt izsmalcinātu efektu, tā pietuvinoties plaši izmantotajam franču nosaukumam "Pâté" jeb "pastēte".

Pati vienkāršākā jeb pamatrecepte

Pat, triviāli izsakoties, plika vistu akniņu recepte var būt kulinārā pilnība. Bet te jāizpilda trīs noteikumi - kā daudzās pasakās. Pirmais – sviests. Akniņas jācep sviestā! Aizstājot to ar eļļu, tiks zaudēta daļa krēmīguma, kas pastētē ir gandrīz pats svarīgākais. Otrs noteikums – pirms sēdināt aknas karstajā sviesta "peldē", tās kārtīgi jānoskalo un jānosusina, citādi tās tvaicēsies, nevis cepsies. Protams, tas īsti nav virtuves noziegums, tomēr cerētā rezultāta vietā, iespējams, iegūsi diētisku biezeni. Trešais noteikums – akniņas jācep līdz tādai stadijai, kad to mīkstums zem brūnās garoziņas vairs nav asiņainas, tomēr ir vēl rozīgs. Mierinājumam jāsaka, ka viegli pārceptas aknas glābt var ar jaudīgu blenderi un papildu sviestu, kas ļaus iegūt viendabīgu, maigu masu.

Lai pagatavotu pašu vienkāršāko vistu aknu recepti, būs nepieciešams:

  • 500 grami vistu aknu;
  • 100 grami saldkrējuma sviesta;
  • viens vidēji liels sīpols;
  • Apmēram 100 mililitri vistas buljona;
  • 100 grami kausēta sviesta;
  • sāls, svaigi malti melnie pipari – pēc garšas.

Pirms ķerties pie darba, jau laikus izņem sviestu no ledusskapja un ļauj tam atlaidināties, lai kļūtu mīksts.

Aknas kārtīgi nomazgā, izgriež cīpslas un plēves. Ar papīra dvieli nosusina.

Dziļā pannā uz lēnas uguns izkausē vienu ēdamkaroti sviesta. Līdzko tas pakusis un sāk burbuļot, pannā liek sagatavotās akniņas un palielina uguni. Cep piecas minūtes – tā, lai aknām izveidojas brūna garoziņa. bet viducis vēl rozā.

Pannas saturu kopā ar sviestu un izdalītajām sulām pārlej bļodā.

Tajā pašā pannā liek vēl vienu ēdamkaroti sviesta, pusapļos sagrieztus sīpolus. Karsē uz minimālas liesmas, ļaujot sīpoliem izsautēties caurspīdīgiem, bet ne apcepties.

Pannas saturu pievieno iepriekš sagatavotajām akniņām. Klāt liek 3-4 ēdamkarotes mīksta sviesta, sāli, piparus pēc garšas un visu sablendē.

Ja iegūtā masa ir pārāk bieza, pievieno nedaudz vistas buljona un atkal sablendē.

Gatavo pastēti pilda uzglabāšanas traukos, pa virsu pārlejot kausētu sviestu. Ļauj atdzist vismaz četras stundas, tad pārvieto ledusskapī.

2. variācija – dārzeņi vai rieksti

Dārzeņi, piemēram, cukīni, burkāni, pastinaki, pastētē pilda to pašu lomu, ko dažādās zupās: tiem nav izteikta garša, vien nedaudz salduma. Pastētei saldums noteikti ir nepieciešams, jo jebkuras aknas neizbēgami būs nedaudz rūgtenas. Izņēmums gan būs zosu aknu pastēte, jo burkānu pievienošana tai būtu līdzvērtīga karstvīna vārīšanai no simtgadīga bordo, raksta portāla "FoodNetwork" autori. Tomēr ar parastām cāļu aknām burkāni, pastinaki, cukīni un pat ķirbji lieliski sader, burvīgi atsvaidzinot arī pastētes krāsu!

Gatavojot uzlaboto recepti, visu dara tāpat kā pamatreceptē, vien papildina produktu sarakstu ar vienu palielu burkānu (vai ekvivalentu daudzumu cukīni, ķirbja vai pastinaku) un 50 gramiem riekstu. Derēs gan valrieksti, gan lazdu rieksti, gan nesālītas pistācijas. No pistācijām, starp citu, pastēte iegūs visvairāk – ne tikai garšas, bet arī krāsas ziņā.

Riekstus pirms pievienošanas apceptajām akniņām nepieciešams sausā pannā apgrauzdēt, savukārt dārzeņus sarīvē un sasautē kopā ar sīpoliem.

3. variācija – konjaks un melnās plūmes

Pievienojot cāļu aknām žāvētas melnās plūmes, pastētei būs ne tikai augļaina, bet arī nedaudz kūpinājuma garša. Savukārt konjaks piešķirs izsmalcinātākas garšas nianses. Pats svarīgākais – kamēr sviests tiek atlaidināts, noskalot žāvētās plūmes ar verdošu ūdeni, nosusināt un tad uz pusstundu izmērcēt konjakā.

Nepieciešamie produkti: viss pamatreceptē norādītais, kā arī 50 grami žāvētu plūmju un trīs ēdamkarotes konjaka.

Kad akniņas apceptas, sīpoli sasautēti, mērcētās plūmes smalki sagriež un pievieno topošajai pastētei. Visu sablendē.

Kā norāda daudzi pavārmākslas guru, ja plūmes nemērcēs konjakā, bet pievienos atsevišķi, tik nebūtiska deva smalkā dzēriena pastētes masā pazudīs, savukārt plūmes arī pēc blendēšanas paliks kā cieti, ne pārāk baudāmi krikumi.

Ja šķiet, ka augļu garša ar subproduktiem nesader, var no plūmēm atteikties, atstājot tikai konjaku.

4. variācija – apelsīni un brendijs

Apelsīni ir burvīgs papildinājums teju jebkuram ēdienam. Grūti iedomāties tādu recepti, kuru apelsīna notis varētu sabojāt. Mēdz teikt, ka apelsīni ir jaudīgs antidepresants, kas nomierina. Jebkurā gadījumā, pievienojot ierastajai vistu akniņu pastētei apelsīnu želeju un brendiju, ikdienišķā maltīte iegūs izsmalcinātu svētku ēdiena garšu un aromātu.

Nepieciešamie produkti: viss pamatreceptē norādītais, kā arī pāris apelsīni, tējkarote želatīna, pustējkarote cukura, 40 ml brendija.

Darbojas pēc pamatreceptes plāna ar dažām atkāpēm: kad akniņas apceptas, pannas saturam pievieno brendiju un karsē pāris minūtes, ļaujot alkoholam izgarot.

Kad akniņas, sīpoli un mīkstais sviests gatavi blendēšanai, tiem pievieno rīvētu miziņu no pusotra apelsīna.

Gatavo pastēti pārlej ar apelsīnu želeju: ēdamkaroti želatīna pārlej ar apelsīnu sulu, kas izspiesta no abiem apelsīniem, un ļauj uzbriest. Uzbriedināto želatīnu ūdens peldē uzsilda, neļaujot uzvārīties, pievieno rīvētu miziņu no pusapelsīna un cukuru. Visu samaisa. Ja izveidojušies kunkuļi, nokāš caur smalku sietiņu. Ļauj želejai nedaudz atdzist un tad pārlej pāri pastētei. Liek vēsumā un ļauj saželēt vismaz četras stundas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!