Virtuves pamati: Ceļvedis rīsu pasaulē
Foto: Shutterstock

Kas tad ir rīsi? Balti, nelieli graudiņi, kurus izvārīt kā piedevu gaļas ēdieniem vai salātiem, piebērt zupā, kad to vajag biezāku vai izvārīt brokastu putrā. Taču viss nebūt nav tik vienkārši – rīsu ir tik daudz un dažādi, ka uzskaitīt pilnīgi visus būtu ļoti grūti. Dažādie rīsu veidi mērāmi pat daudzos tūkstošos, un nav jau brīnums, ja bez parastajiem pilngraudu rīsiem sastopami arī brūnie rīsi, melnie rīsi, sarkanie rīsi un pat speciāli risoto pagatavošanai domāti rīsi, par suši nemaz nerunājot.

No vienas rīsu auga sēkliņas var izaudzēt kopu, no kuras iegūt teju 3000 rīsu, vēsta HaveARiceDay.org. atšķirībā no citiem graudaugiem, piemēram, auzām, rudziem vai kviešiem, rīsiem nepieciešama īpaša uzmanība un kontrolēta aplaistīšana un nosusināšana, tāpēc, ja tos laikā neaplaista vai ūdeni nenovada, visa raža rīsu var aiziet bojā. Rīsus audzē visā pasaulē, bet ar to kultivēšanu galvenokārt saistās Āzijas valstis.

Tiek izdalītas četras lielās rīsu grupas – garie rīsi, kuros ietilpst basmati rīsi, vidējie un īsie rīsi, kas labāk absorbē ūdeni un garšu, lipīgie rīsi, kurus pārsvarā izmanto Āzijas virtuvē, kā arī specializētie rīsi, piemēram, savvaļas rīsi, vai tādi, kas piemēroti vien konkrēta apgabala kulinārajām īpatnībām.

Tags

Zivis Virtuves pamati Sarakstu karuselis Arborio rīsi Avokado Basmati rīsi Bietes Brūnie rīsi Buljons Fetas siers Jasmīnu rīsi Kumins Kurkuma Mango Rīsi Rīsu etiķis Sezama sēklas Suši rīsi Deserti Pudiņi Salāti Zivju un jūras produktu ēdieni Zupas un buljoni Gaļas ēdieni

Comment Form