Foto: Shutterstock
Pannas deglazēšana ir viens no tiem kulinārajiem pamatiem, ko vajadzētu apgūt ikvienam. Pat ja tas izklausās sarežģīti, ar deglazēšanu saprotama vienkāršas brūnās mērcītes pagatavošana, kuras pamatā ir iepriekš pannā apceptās gaļas tauki. Šādu brūno mērci gatavoja jau mūsu vecmāmiņas, tikai sauca to krietni vienkāršāk.

Deglazēšanas vislielākā priekšrocība ir tā, ka no pannas atlikumiem iegūtā mērce rezultātā būs izcili garda un garšām bagātīga. Princips ir pavisam vienkāršs – no metāla vai čuguna pannā atstātajiem tauciņiem un nelielajiem gaļas stiebriņiem gatavo buljona vai vīna mērci, nokasot visu ar veiklām roku kustībām un lāpstiņas palīdzību. Galvenais, kas jāņem vērā – taukvielām jāpievieno buljons vai vīns, atkarībā no tā, kas iepriekš apcepts pannā.

Ja pannā cepta sarkanā gaļa – liellopa steiks, jēra gaļa vai cūkgaļas karbonādes – tad pēc deglazēšanas gardāka mērce sanāks, ja izmantosi sarkanvīnu. Maigākām mērcēm vairāk noderēs buljons vai baltvīns. Turklāt par alkohola grādīgumu nevajadzētu uztraukties – karsēšanas laikā vīns pietiekami iztvaikos.

Tātad, pirmais, kas jādara – jāizņem no pannas tikko ceptie gaļas gabaliņi. Pēc tam pannā lej šķidrumu un karsējot ar lāpstiņu visu apmaisa un paskrāpē piedegušākos gabaliņus nost no pannas pamatnes. Tas nepieciešams, lai viss kārtīgi sajauktos. Kad tas paveikts, pannā esošo šķidrumu karsē pāris minūtes, lai tas sabiezētu līdz mērces konsistencei. Kad mērce tūlīt, tūlīt gatava, tajā iemaisa kādu sviesta kubiņu vai ēdamkaroti miltu, apmaisa, lai mērce būtu vienmērīgākas konsistences un pasniedz ar pārējo pagatavoto maltīti.

Raksta tapšanā izmantota informācija no grāmatas "Ēdiena gatavošana. Veidi & piederumi" (Zvaigzne ABC, 2010).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!