Nevienam nav svešs fakts, ka izsmalcinātu vīnu vēl pilnīgāku padara pareiza ēdiena izvēle pie tā. Patiesībā, ne tikai dārgs "chateau" vai vintage "reserva" u.t.t., bet arī vidējas klases vīns mainīs savas labās īpašības uz augšu, ja tiks pasniegts pie pareiza ēdiena.

Jauns divritenis nav jāizgudro, bet gan jāturpina jau aizsāktās tradīcijas un jācenšas savas garšas kārpiņas lutināt ne tikai ar ēdienu un vīnu saderību.

Pēdējā laikā pasaulē un arī Latvijā strauji attīstās tendence atrast labu ēdiena un kokteiļu savienojumu, kā arī ēdiena un stiprā alkohola sabalansētību, kur abi viens otru papildinātu un ļautu patērētājam atklāt jaunas garšas nianses. Esmu apkopojis kādus produktus ir ieteicams savienot ar skotu viskiju un kādus tieši pretēji, nevajadzētu, lai nesabojātu savu vai arī savu viesu/ klientu maltīti, ar nesaderīgām garšas niansēm. Šeit gan vēl jāpiebilst, ka vērā tika ņemti ne tikai produktu garšas īpašības, bet gan arī tekstūra, krāsa un pat pagatavošanas tehnika.

Aprikozes ir interesanti augļi ar plašu saderības spektru. Kombinācijā ar viskiju derēs gan svaigas un sulīgas, gan arī žāvētas aprikozes. Nevajadzētu tās pasniegt kopā ar viskiju, kuram ir izteikta ozolkoka pēcgarša - aprikozes skābuma klātbūtne nepavisam nesader ar nelielo rūgtumu viskija pēcgaršā.

Ieteikums: Aprikožu klinģeri vai kūku var papildināt ar Speyside reģiona single malt viskiju.

Bumbieri

Ar bumbieriem sader jauni Spayside reģiona viskiji, Lowland un arī īru viskiji. Viskijs, pasniegts kopā ar bumbieriem un zilo sieru, spēj sniegt ļoti interesantu garšas buķeti. Ir vērts pamēģināt.

Dārzeņi

No visiem dārzeņiem visvieglāk ar viskiju kombinēt un savienot sakņu dārzeņus. Ieteikums: pasniedzot krāsnī ceptus dārzeņus, uz servējamā šķivja uzlejiet divas ēdamkarotes skotu viskija. Pirms lietošanas vajadzētu viegli apmaisīt. Galvenais - samērīgas proporcijas.

Ķiploks: nekādā gadījumā! Runā, ka ķiploki nogalinot vampīrus… To pašu tie noteikti izdara arī ar viskiju.

Zivis un jūras produkti

Langustus var lieliski kombinēt ar divu veidu viskijiem. Noteikti labi sader ar izteikti kūdrainu viskiju vai burbona mucā nogatavinātu single malt viskiju.

Ieteikums: pirms gatavot vēžveidīgos, uzlejiet uz pannas labu devu viskija un pievienojiet nedaudz ingvera un pāris pilītes laima.

Ja radusies ideja langustus marinēt viskijā, to nevajadzētu īstenot, nekas labs nesanāks.

Kūpināts lasis, kas papildināts ar svaigām dillēm un citrona sulu, lieliski sader ar viskiju. Tiesa, nevajadzētu to pasniegt kopā ar izteikti dūmakainu viskiju.

Austeres

Lieliska saderība ar viskiju. Dažas pilītes laba Islay single malt viskija uz svaigas un gaļīgas austeres un lieta darīta!

Salāti

Labs savienojums ar viskiju ir kreses ar savu pikanto garšu un bagātīgi jēra salāti
pasniegti ar balsamico vai vieglu eļļas mērci.

Siers ir viens no veiksmīgākajiem viskija pāriniekiem. Īsts eksperimentu poligons.
Zilais siers lieliski sader ar izteikti kūdrainu single malt. Izmēģini Lagavulin ar franču tostermaizi, zilo sieru un selerijas kātu!

Vēlamo garšas harmoniju nevarēs sasniegt, pasniedzot viskiju kopā ar dažādu sieru plati. Piemēram Čederas, kazas un zilā siera asorti kopā ar viskiju nebūs saderīgi. Vēlams izvēlēties viena siera paveidu.

Šokolāde viennozīmīgi vispazīstamākais viskija partneris. Tumšā šokolāde lieliski garšos kopā ar bagāīgu, dziļu pēcgaršas viskiju, kas nogatavināts šerija mucās.

Kombinācijā ar viskiju nederēs šokolāde ar piparmētru piedevu. Piparmētras kopā ar cukuru un šokolādi ļoti pārsātina garšu paleti un padara viskiju neizteiksmīgu.

Pīle un viskijs - gan sader, gan nesader. Kopā ar šerijotiem viskijiem garšos ļoti labi, bet, ja viskijs ir viegls un ziedains, kombinācija nebūs veiksmīga.

Ieteikums: ar šļirces palīdzību ievadiet pīles gaļā viskiju samiksētu ar nedaudz medus.

Rieksti ir viskija labākie draugi. Mandeles ļoti labi sader ar jaunākiem viskijiem, grauzdēti lazdu rieksti - ar vidējo paaudzi, piemēram, 12-15 gadīgu Glenfiddich. Un valrieksti garšos izcili ar izteikti izturētiem viskijiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!