Foto: Shutterstock
Gurķošanās laiks ir klāt! Skābēt, sālīt, marinēt, taisīt ziemas salātos vai grauzt tāpat, ka skraukšķ vien! Šoreiz par smalko pasākumu, kas prasa absolūtu koncentrēšanos, sterilitāti, darbošanos virtuvē ar iespēju applaucēties. Un tas viss, lai ziemā vilktu ārā krājumus un sajūsmā noelstos: "Žēl, ka nesamarinējām vairāk! Tik gardi sanākuši!"

Tas, ka sēņošana ir laviešu nacionālā īpatnība, sports, izklaide un kaislība, katram skaidrs! Par to nav jāpārliecina! Latvietis bez kaislības nevar! Sēņošana ir viena no tām, noteikti ar zelta medaļu apbalvojama. Ja dalītu medaļas, tad sudrabs pienāktos burkā bāšanas kaislībai. Latviešiem to patīk darīt gandrīz tikpat ļoti kā sēņot. Latvieši pat pacenšas šīs divas disciplīnas apvienot – salasīt bekas un sabāzt burkās.

Taču, ja jāizvēlas, kurš latviešu dārzenis, auglis vai oga visbiežāk tiek iebāzts burkās, tad tas visticamāk būs gurķis!

Mazs, tievs, liels resns, līks, pumpains, gluds, īkšķa lieluma un basketbolista pēdas augumā. Arī burkām, atkarībā no gurķu izmēra, tilpumi dažādi.

No visiem gurķu pārstrādes veidiem līderis ir tieši marinētie gurķi, jo latvietim marinēto gurķīti vajag gan pie rasola, gan Valmieras salātiem.

Tiesa, šis veids prasa īpašu sporta laukuma – virtuves sagatavi. Visam jābūt sterilam, pārskatāmam, vēlams, lai pa rokai ir uzticami svari vai mērtrauki, jo gurķu marinēšana nianses ir svarīgas! Marinādes vārīšana vien ir veselas zinātnes grāmatas vērta! Un tad vēl bīstamais moments, kad gurķi tiek pasterizēti, lai labāk un ilgāk stāv! Veselībai bīstams pasākums, jo pastāv iespēja applaucēties! Taču ko vajag, to vajag! Gadās arī kādu burku zaudēt!

Un kā tu cilvēks neuzgriezīsi marinētu gurķīti, klājot svētku galdu?! Un, kur nu vēl mērīšanās ar marinējumiem un dalīšanās receptēm? Tā jau ir īpaša apakšdisciplīna nacionālajā burkās bāšanas sportā!

Ar etiķi? Vai tomēr citronskābi? Tomātu mērcē un ābolu sulā! Ar karsēšanu un bez!

“Tasty.lv” iesaka izmēģināt kādu no šīm 15 receptēm! Marinēto gurķu receptes ir neskaitāmas! Kāda ir tavējā? Padalies, rakstot mums uz receptes@delfi.lv!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!