Foto: Shutterstock

Biezpiens nav gluži avokado – tik ātri un bez brīdinājuma tas nesabojājas. Bet iestāvēties gan mēdz, īpaši, ja noslēpies dziļāk ledusskapī. Un tad pienāk stadija, par kādu mēdz teikt: šitas drīz sāks runāt. Bet arī tādu biezpienu var likt lietā – tiesa, ja smaržo tikai skābeni, nevis šaušalīgi. Bet to jau katrs deguna īpašnieks pats var novērtēt.

Biezpiens, tātad, vairs nav pirmā un varbūt pat ne otrā labuma. Ko darīt? Skaidrs, ka pirmā doma, kas nāk prātā – jācep biezpiena plācenīši. Un tā nudien ir garda izvēle, jo biezpiena plācenīši ir ēdiens-leģenda, ēdiens, kas cilvēku pavada visu dzīvi. Un katru ieskābušu biezpienu, pieberot maķentiņ sodas, lai neitralizētu saskābumu, un pierīvējot citrona miziņu, var pārvērst par brīnišķīgiem plācenīšiem.

Foto: Shutterstock

Taču plācenīši nepavisam nav vienīgais veids, kā izmantot biezpienu. Vēl jau, piemēram, ir dažnedažādi biezpiena sacepumi – gan saldi, gan tādi, kur cauraudzītis piegriezts klāt. Tiesa, tad ledusskapī būtu jāaizmirst teju kilograms, lai kaut kas jēdzīgs sanāk.

Foto: Shutterstock

Patiesībā, ja runājam par skāņu biezpienu, tieši sāļo gardumu iespējas, šķiet, gauži nenovērtētas. Tā padomājot, kas gan ir novecot sācis biezpiens? Lielās līnijās ņemot un sīkumos neiedziļinoties – tas ir vēl negatavs siers. Un, kā izmantot sieru, to jau nu gan mēs varam iedomāties uzreiz vairākus veidus!

Biezpienu, piemēram, var iemaisīt uz pannas ceptos makaronos (vai makaronu sacepumā, ko cep cepeškrāsnī) – karstumā aprausies, mazliet sakusīs un rezultātā būs kaut kas ļoti līdzīgs sieram! Vēl sacepti sīpoliņi pa virsu – nenoēsties!

Arī picām, ja siera mājās aptrūcies, var mierīgi uzbirdināt biezpienu, kaut arī pavecāku – cepeškrāsns izdarīs savu karsto triku, pārvēršot biezpienu staipīgā, sieram līdzīgā masā.

Foto: Shutterstock

Vēl jau ir tāds ēdiens, kas nezinātājiem šķiet pabriesmīgs, bet tas tikai tāpēc, ka nav baudīts. Cepts vecais biezpiens, tā to dažās mājās sauc. Tā tiešām ir – ar svaigu biezpienu nekas labs neiznāk, bet ar tādu labi pastāvējušu gan!

Te ir divas versijas: sāļā un saldā. Sāļajam variantam sagriež cauraudzīti un maisot cep pannā kopā ar vecu biezpienu. Kad masa kļūst viegli staipīga, piesit klāt olas un nepārtraukti maisa. Brīnumgardas brokastis, ticiet uz vārda!

Savukārt saldā versija ir vēl vienkāršāka. Nosaukums tas pats, ņemšanās – nekāda. Sacep vecu biezpienu sviestiņā un gatavs! Ēd karstu ar aukstu zapti no pagraba.

Vārdu sakot, kad ledusskapī ierunājas biezpiens, nesodiet sevi bargi! Tās nav beigas – tas ir tikai sākums dažādiem gardiem ēdieniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!