Foto: Shutterstock
Tā kā Mārtiņdienas tradicionālās zoss pagatavošanas laiks ilgst pāris dienu, tad ideja piezvanīt kādam restorānam ar lūgumu šovakar pagatavot svētku zosi līdzņemšanai, var izrādīties neveiksmīga. Tāpēc "Tasty" apkopo idejas, ko vari pagatavot mājās Mārtiņdienas noskaņas radīšanai un svētku galdam.

"Mārtiņdienas svinēšana tomēr katrā ģimenē ir individuāla. Es, piemēram, nelieku galdā zosi, štovētus kāpostus un krāsnī ceptus kartupeļus, bet izvēlos citu delikatesi – austeres," stāsta "Grand Hotel Kempinski Riga" "Sous-Chef" Heinrihs Erhards. "Tās ir veselīgas, lielisks dzelzs un mikroelementu avots, un tās ir ļoti garšīgas. Man paveicis, ka pazīstu austeru ekspertu Mārtiņu Reini, un tā mums ir tradīcija – gatavot austeres. Varbūt savā ziņā eksotika, bet manā Mārtiņdienas galdā austeres ir vienmēr."

Jautāju šefpavāram, ko vēl papildus var likt svētku galdā, uz ko viņš smaidot atbild: "Vai ar šampanieti un austerēm nepietiek? Kāpēc jāpārēdas un jāpārkrauj galdi ar ēdienu? Es labāk iesaku izvēlēties minimāli, bet kvalitatīvi. Neiesaku koncentrēties uz kvantitāti, labāk likt galdā vienu lietu, bet garšīgu un kvalitatīvu." Šefpavārs novērojis, ka lielākā problēma daudzās mājsaimniecībās ir tā, ka cilvēkiem šķiet, ka ēdiena būs par maz. "Tiem, kas nav profesionāli pavāri, īsti neizdodas sarēķināt, cik gramu ēdiena katrai personai jāplāno. Un cilvēki svētkos pārcenšas. Pagatavo desmit ēdienus, un pēc tam tie visi ledusskapi stāv vēl nākamās trīs dienas," savu viedokli pauž Heinrihs Erhards.

Ja tomēr eksotiskās austeres Mārtiņdienas svētku galdam tevi neizrunā, tad "Tasty" piedāvā klasiskākus gardumus, ko vari pagatavot mājās – sulīgu cepeti, štovētus kāpostus, kartupelīšus, pīrādziņus. Ja nevēlies vai nevari iet uz veikalu iepirkties, tad restorāni piedāvā pagatavot maltīti līdzņemšanai. Bet galvenais jau ir svētkos sanākt ģimenei kopā, lai arī kādas vakariņas tu izvēlētos. Lai sirsnīgi un mīļi svētki!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!