Foto: Shutterstock
Ideja par cepumu namiņu ir veca kā pasaule – ja atceramies, tad arī Ansītis un Grietiņa nokļuva raganas nagos tikai tāpēc, ka nespēja atturēties nolauzt no piparkūku namiņa kādu gabaliņu. Taču visām pasakām ir laimīgas beigas – arī šai, un cepumu mājiņas joprojām ir jauka ideja, kad gribas atgriezties tajā tālajā pasaku laikā, ko sauc par bērnību.

Dažnedažādu bērnības našķu pagatavošanā cepumi ir gluži neaizstājama sastāvdaļa. Tās pašas cepumu mājiņas, kad cepumu jumtiņi satur kopā gardumgardu biezpiena masu ar marmelādi – tiešām deserts kā no pasakas!

Saldā desa – visu kārumnieku sapnis! – bez sadrupinātiem cepumiem arī nav iedomājama. Cietie cepuma gabaliņi kopā ar maigo marmelādi tumšajā, šokolādīgajā masā ir pamats, bez visa cita var tīri labi iztikt. Rullē tik ciet un liec vēsumā, lai ātrāk var mieloties!

Cepumu torte vienmēr bijusi īsts hits visos laikos. Traki garšīga, vienkārši pagatavojama un visai ekonomiska. Vajadzīgi tikai cepumi, parasti jau vecie, labie un mūžīgie "Selgas" cepumi, putukrējums un brūkleņu zapte!

Bieži vien cepumu torte ir arī pirmais meistardarbs, ko kulinārijā esam paveikuši paši savām roķelēm – te grūti kaut ko sabojāt! Ņem cepumus, pamērcē kafijā, un liec tik kārtas – cepumi, putukrējums, brūkleņu ievārījums, atkal cepumi... Nākamajā dienā, kad visas garšas savilkušās, cepumu torte, valga, sulīga un sātīga, ir īsts gardums. Daudziem no mums cepumu torte joprojām garšo pēc dzimšanas dienas bērnībā, kad jubilāram tika visskaistākais gabaliņš ar krāšņāko zemeni rotājumā.

Augot kulinārajai meistarībai un prasībām, sākam gatavot arī daudz ko citu – bet arī te bez cepumiem nu nekādi! Saldais kartupelis ar vieglu ruma aromātu, dažnedažādas siera kūkas – bez sasmalcinātiem cepumiem te galā netikt.

Tiramisu – tā jau ir cita opera un citi cepumi. Bet šoreiz "Tasty" iedvesmo atgriezties bērnības garšās, piedāvājot bērnības gardumu receptes, kur viss sākas cepumu paciņu. Lai saldas atmiņas un mielošanās!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!