Foto: Shutterstock
Mazajai Ērkšķozītei ļoti garšoja ērkšķogas. Tīrā laime, ka dārza tālajā galā bija pilns ar ogu krūmiem, un arī zaļās, dzintaraini dzeltenās un saldās sarkanās ērkškogas tur varēja saēsties papilnam... Mazliet jau nākas saskrāpēt rokas vai pat pirkstā iedurt, bet gan jau mamma vai princis papūtīs, un labi būs!

Katram bērnam vajag kādu ērkšķogu krūma, aiz kura noslēpties un klusiņām mieloties ar ērkšķogām, izstrādājot savu ērkšķogu ēšanas tehniku. Jo no tiem kātiņiem un pušķīša otrā ogas galā jau kaut kā jāatbrīvojas! Cik vasaru tā nav pavadīts, dārzā spēlējot indiāņus un noslīpējot ērkšķogu miziņu tālspļaušanas meistarību!

Tomēr pienāk brīdis, kad aiz bērnības ērkšķogu krūma vairs nevar noslēpties. Dažādu iemeslu dēļ. Piemēram, izmērs par lielu. Šajā gadījumā Ērkšķrozītei der ņemt vērā uzmundrinošo ziņu, kas atrodama dr. Tereško zāļu tēju mājas lapā: "Ērkšķogas lieto pret aptaukošanos – 3-4 nedēļās apēdot 1 kg ogu diennaktī."

Bet ko darīt Ērkšrozītei ar pārējo ērkšķogu lērumu, kad figūra ar to vienu kilogramu saglābta? Karaliski jāieburko! Kāpēc karaliski? Tāpēc, ka ērkšķogas, lai cik tas dīvaini arī neliktos, ir Anglijas karalienes Elizabetes II iemīļotas ogas – tās tiekot audzētas pat karaliskajā dārzā. Nav ziņu, vai ērkšķogu ievārījums ir karalienes iecienītākais, bet diezgan droši var domāt, ka ērkšķogas dažādos veidos karaliskajos mielastos tiek pasniegtas kopā ar medījumu.

Ērkšķogas pielietojuma ziņā patiesi ir brīnišķīgas. Tās var gan savārīt ar cukuru vienas pašas, gan savārīt ievārījumos dažādās kombinācijās, piemēram, ar apelsīniem vai banāniem. Bet tās var arī iemarinēt, tās var savārīt kompotā un no tām var savārīt izcilus, niknus čatnijus, kur garšvielas netiek žēlotas. Un tad jau var izvēlēties, kā tās visu rudeni un ziemu baudīt – ar svaigi ceptu bageti, ar pankūkām, kādā saldā sacepumā vai kārtojumā, vai ar karbonādi, treknas pastētes šķēli vai lielveikalā nomedītas zoss cepeti.

"Tasty" dalās gan ar saldām, gan stiprām un ņiprām ērkšķogu ieburkošanas receptēm. Lai gardi un sulīgi – tikai uzmanīgi ar tiem ērkšķiem! Runā jau gan, ka caur tiem var uz zvaigznēm tikt. Kas zina, kā ar tām zvaigznēm, bet pie garda ērkšķogu ievārījuma var tikt noteikti!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!