Foto: Shutterstock
Saskaņā ar leģendu 2023. gadā braunijs svinēs 130 gadu jubileju. Piedzimis Amerikā, par viņa krustmāti dēvējama Berta Palmere, kuras vīram piederēja viesnīca, un tieši viņa kādam pasākumam par godu pasūtīja konditoram mazu, rokās paņemamu našķi ar šokolādi, riekstiem un aprikožu glazūru. Mazais braunijs ir apceļojis visu pasauli un iekārtojies uz palikšanu top našķu augšgalā.

Pēc Bertas Palmeres pasūtītām mazkūciņām saviesīga pasākuma vajadzībām uz braunija īsto un pareizo recepti pretendēja daudzi konditori. Vieni publicējās žurnālos un grāmatās, citi sludināja, ka īstā brauniju recepte ir tikai pie viņiem. Skaidrs ir viens – braunijs ir caur un cauri amerikānis, lai kas tam arī būtu sastāvā. Tāpat diezgan liela vienprātība valda, ka braunijs ir tumšās šokolādes našķis un viņa ideālā forma ir kvadrāts. Likt klāt riekstus, smērēt ar aprikožu sīrupu, ēst karstu ar saldējumu vai aukstu ar pārbērtu pūdercukuru, tās jau ir nianses. Cita leģenda vēsta par kādu sievieti Bostonā, kura, šokolādes kūku cepot, ir aizmirsusi piebērt cepamo pulveri, bet tā vietā, lai plēstu sev matus par nepacēlušos kūku, viņa novērtēja blīvās un mitrās kūkas tekstūru un garšu, atzina to par labu esam un pasniedza viesiem.

Foto: Shutterstock

Braunijam ir arī daudzas versijas un parafrāzes – tas var būt bagātināts gan ar sāļo karameli, gan avenēm vai apelsīnu. To var pārvērst par lielu šokolādes cepumu un tā arī dēvēt – braunija cepums!

Foto: Shutterstock

Braunijs, tumšo šokolādi aizstājot ar balto, var kļūt par blondo – ne mazāk gardu, bet neierastāku.

"Braunītim" tikai to labāko un treknāko

Foto: Shutterstock

Savā virtuvē katrs var variēt ar braunija recepti pēc patikšanas. Galvenais ir atrast savu recepti, kas izdodas un garšo. Ja ir pamatbāze, tad piedevas pielikt jau ir mazākā bēda. Galvenais noteikums izcila braunīša pagatavošanā ir pateikt sev, ka nebūs nekādas produktu aizstāšanas, salduma vai taukvielu samazināšanas. Jā, braunijam vajag daudz cukura, vislabāk muskavado, kas dod papildu sulīgumu un garšas nianses. Jā, braunijam teju jāpeld sviestā! Margarīns sviesta vietā, ja vien nav kāda alerģija, ir slikta doma!

Un visbeidzot – uz braunijam paredzēto šokolādi nevajadzētu skopoties – vislabāk tumšā un bez citām piedevām.

Izcili šo uzdevumu pilda šokolādes čipsi, ko var nopirkt specializētos veikalos un lielos iepakojumos. Ja braunijs ir tavs vai tavas ģimenes našķis, tad vērts kādu kilogramu atnest mājās! Noderēs arī citu našķu gatavošanai.

Vafeļu našķis

Foto: Shutterstock

Braunijs nav lepns, viņš gatavs pieņemt arī citas formas, ne tikai ierasto kvadrātu. Piemēram, izcils rezultāts ir, braunija mīklu cepot vafeļu pannā. Ēd karstu un ar saldējuma piedevu!
Interesanti, ka skaidrojošajā vārdnīcā "Tēzaurs" šis našķis raksturots kā šokolādes sacepums.

Krūzīšu kārums

Foto: Shutterstock


Vienā krūzītē kafija, otrā – braunijs. Vai var būt vēl labāk? Jā, ja tādas krūzītes ir vairākas un fonā sprakšķ kamīnā iemestā malka!

No braunija par mafinu

Foto: Shutterstock


Ar tieši tikpat labiem panākumiem braunijs ir gatavs kļūt par mafinu. Gatavs pielaikot krēma cepuri un pārvērsties par glazūrkēksiņu.

Saldais amerikānis braunijs gatavs izglābt Latvijas drēgno un drūmo rudeni! Atļausim viņam to!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!