Foto: Shutterstock
Karstmaize ir aizkustinošs ēdiens – tā vienmēr ir neperfekta: te tomāts pārsprādzis, te siers notecējis, te garoziņa sānos mazliet apdegusi. Karstmaize ir kā sirdsšķīsts simbols vienkāršam mājīgumam un omulīgumam. Lai cik kāds noguris, sapūcējies, sastresojies, apvainojies vai nepieejams kā misters Ročesters, agrāk vai vēlāk karstmaize spēj atkausēt ikvienu sirdi. Pat Dagnija no "Limuzīna Jāņu nakts krāsā", kurai, kā zināms, salta sirds, atplauktu, uzēdot karstu siermaizi ar kraukšķīgām maliņām – tieši no pannas.

Karstmaižu vakars vienmēr ir laba ideja. Skaidrs, ka cilvēki nedzīvo no dārzeņu sautējuma, dienišķās kotletes un sabalansēta uztura vien – kādreiz cilvēkiem vajag atslābt, sanākt kopā un vakariņās cept karstmaizes. Tieši tādas, kādas katram garšo, ar visām iespējamām sastāvdaļām. Visu veidu un krāsu siers, olīvas, tomāti, desa, šķiņķis, sēnes, halapenjo, čili, paprika, ķiploks, sīpols... Saliekot visas "karstmaižu lego" sastāvdaļas uz galda, izskatās kā čaklo roku darbnīcā, un kārtības nekādas, bet – tas jau ir jauki un pieder pie lietas. Vislabākais – beigu beigās katrs dabū to, ko uzskata par labāko karstmaizes versiju, turklāt vēl mazliet pagaršo kāda cita ideju. Idille!

Foto: Shutterstock

Jā, varbūt šāda aina liekas ļoti idilliska, bet karstmaizes jau ir tieši par to – par klusu mājas laimi un idillisku kopā būšanu, jo, ar karstmaizes pilnu muti par problēmām skolā, darbā un rajonā parunāt grūti, visa uzmanība jāveltī tam, lai pārāk neapdedzinātu muti. Un idillē ir atļauts aplaizīt taukainos pirkstus, ja kādam tā liekas ērtāk.

Karstmaizes jau vispār ir par ērtībām un brīvu jušanos, un kur lai cilvēks vēl tā jūtas, ja ne savās mājās?

Jā, nu pilnīgi iespējams, ka idilles dalībnieki rūpīgi imitē aizņemtību un virtuves durvīs parādīsies tikai tad, kad smarža nepārprotami liecinās: karstmaizes gatavas! Bet tas jau arī ir lielisks scenārijs, jo tad tu gatavo karstmaizes lepnā vientulībā kā mīļais karstmaižu dies', un, ko tu saliksi uz karstmaizes, tas arī cepeškrāsnī čurkstēdams cepsies, kusīs, līs – ak, un smaržos! Sākot no grauzdētas bagetes šķēlītēm, kas, ierīvētas ar ķiplociņu, cepoties iegūst īpaši kraukšķīgu garoziņu, beidzot ar neparastākām kombinācijām. Īstais brīdis, savienot, piemēram, asi smaržojošu zilo sieru un pašvārītu čatniju uz grauzdētas čiabatas. Vai tomātu un dažāda asuma piparu salsu pārklāt ar siera šķēli, kad tas izkusīs, būs īsta garšu ballīte!

Foto: Shutterstock

Bet, ja nu kāds pieprasa tikai un vienīgi siermaizītes vai siera un šķiņķa klasiku – lai notiek tā! Karstmaizīšu vakarā nevienas lauztas sirds nevar un nedrīkst būt – katram jāapdedzina pirksti no savas pasaulē gardākās un mīļākās karstmaizītes.

Katram savi niķi, stiķi un vājības, un neviens no mums nav perfekts, bet visi – savējie un kopā. Skaistāk nemēdz būt, un par to lai iet cepeškrāsnī vēl viena karstmaizīšu panna!

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!