Foto: Shutterstock
Vismaz vienreiz decembrī piparkūkas no nullītes mājās ir jāpagatavo pašam, tas nu ir skaidrs! Priekšrocība mājās gatavotai piparkūku mīklai ir tā, ka sastāvā vari likt to, kas pašam garšo un nelikt, kas negaršo. Nepatīk, ja kraukšķīgā piparkūkā pārāk daudz piparu, kuru gabaliņi ķeras zobos? Gatavo mīkstas medus piparkūkas. Patīk, ja piparkūkām ir tekstūra? Rudzu piparkūkas būs tieši tev!

Gatavojot piparkūku mīklu, svarīgākais ir saprast, kādas sastāvdaļas jau ir mājās, lai pielāgotu receptes izvēli. Ne vienmēr ir jāskrien uz veikalu pēc iesala ekstrakta, tomēr nenāks par sliktu šo brīnumproduktu izmantot, jo tas piparkūkām dod to dievisķo brūnumu, aromātu un garšu. Tāpat parastā baltā cukura vietā vērts izmantot brūno cukuru, kas ir aromātiskāks un cepšanas laikā patīkamāk karamelizējas.

Noteikti neaizmirsti par garšvielām! Muskatrieksts, maltas krustnagliņas, kanēlis, pipari – tā ir absolūta klasika. Slinkajiem iesakām mīklai gatavošanas laikā izmantot jau gatavo piparkūku garšvielas maisījumu, izteiksmīga garša būs garantēta. Piparkūku garšvielu mājās vari pagatavot pats, vadoties pēc šīs pamācības.

Vēl viena lieta, par ko atcerēties, gatavojot piparkūku mīklu mājās – to nepārmaisīt. Līdzīgi kā cepumu mīklām, kuru sastāvā ir cepampulveris vai soda, arī piparkūku mīklā sausās sastāvdaļas iecilā mitrajās, taču nedara to, sparīgi maisot. Tāpat der atcerēties, ka piparkūku mīklu pirms cepšanas nedaudz jāatdzesē ledusskapī. Ja cepšanai nodoties gribas uzreiz pēc mīklas pagatavošanas, tad tā var būt pārāk ķepīga. Turklāt pagatavoto mīklu vari uzglabāt ledusskapī pat vairākus mēnešus.

Kad piparkūkas izceptas, pirms izdaiļot tās ar cukura glazūru, kausētu šokolādi vai citiem dekoriem, atceries tās pilnībā atdzesēt. Uz karstām piparkūkām cukura glazūra gluži vienkārši izkusīs un izplūdīs. Viens pavisam piemīlīgs veids, kā izdekorēt piparkūku vīriņus, redzams attēlā augstāk – izkausē tumšo šokolādi, iemērc tajā piparkūku vīriņu un pēc tam apbārsti ar cukura pērlītēm. Tā izskatīsies, ka vīriņam ir, piemēram, pavisam garšīgas bikses.

Vieglākai mīklas rullēšanai iesakām šo triku ar cepampapīra sloksnēm – tā izvairīsies no virtuves pieķēpāšanas ar miltiem. Kad esi gatavs apsiet priekšautu un doties virtuvē, lai māja garšīgi smaržotu, apskati piparkūku receptes no "Tasty" krājumiem un izlem, kura tad būs tā, ko pamēģināt vispirms! Ak, un neaizmirsti par glazūrām, kas izdaiļos Ziemassvētku gardumus!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!