Foto: Shutterstock
Viskarstākajā augusta pēdējā svētdienā Latvijas vēsturē, kas, iespējams, ir pēdējā īsti karstā diena šogad, vislabāk ir gulēt kā jūraszvaigznei, nedomāt ne par salnām, ko sola jau rīt, ne par karu, par kura neizbēgamību pēdējās dienās viens pēc otra raksta mediji. Bet šodien ir saule, karstums un miers. Tikai ēst sāk gribēties.

Vieglākais un ātrākais veids, kā paēst gardi un viegli, ir salāti. Iespējams, labāka brīža par šodienu vairs nebūs: visi dārza labumi maksimāli uzsūkuši sevī sauli un ir pašā dailes un spēka pilnbriedā, viss tik sulīgs, gatavs un tvirts; gaiss ir silti tumīgs kā tikko slaukts piens vai jūra Asaros vasaras pēcpusdienā.

Gribas ēst, bet negribas pārēsties, lai varētu turpināt šo svētdienas slinko levitāciju gaisā – starp svētdienu un darbiem, starp vasaru un tuvo skolas sākumu, starp laimīgo mieru un bažām par nākotni. Nebūs viegli. Bet šodien ir. Šodien ir svētdiena, šodien mēs dzīvojam laimē un mierā, un salāti mums šodien nebūs nekādi ikdienišķie. Tomātus ar gurķiem arī darbdienā var ēst. Svētdienai piestāv mazliet eksotiska greznība, neparastākas garšas un skaistāki šķīvji.

Foto: Shutterstock

Lapu salāti – nav garlaicīgāka salātu nosaukuma par šiem. Nav jau liela mākslas saplūkāt šo zaļbarību un censties to apēst ar vienu vai otru tikpt garlaicīgu un jau apnikušu mērci. Bet, ja pret katru zaļo lapiņu izturas kā pret gardu brīnumiņu, izdomājot, kas kuram piestāv – kas par salātiem! Piemēram, rukola, bumbieris un zilais siers – debesīs slēgta savienība! Vai biešu lapas, spināti, baziliks un tomāti – kopā ar nedaudz olīveļļas un pipariem tā ir īsta laime, kur garšu balansam var vēl piegriezt kādu mocarellas kriksīti klāt. Īsta Vidusjūra uz galda! Un kāpēc ne – jo Vidusjūras klimats mums jau ir.

Foto: Shutterstock

Arī dārzeņi šobrīd ir tik sulīgi un dzīvības pilni kā nekad – burkāni, bietes, kāposti, tomāti, kabači – viss tik kraukšķīgs un svaigs, nobriedis un pilnīgs! Brīnišķīgas kombinācijas sanāk, ja mazliet ieklausās sevī un pajautā: kas man garšotu ar šiem burkāniņiem? Varbūt apelsīns? Ko šoreiz vēlos ar tomātiem? Varbūt pierasto gurķu vietā pamēģināt persikus? Un, izrādās, ir lieliski!

Zināmu garšu nebijušas kombinācijas reizēm var atklāt pilnīgi jaunu kosmosu salātu baudīšanā.Vajag tikai mazliet iedvesmas un kādu mazumiņu drosmes. Gardu salātu galvenā mantra ir: pretmeti un eksperimenti! Ir vērts izmēģināt, kā salds iet kopā ar rūgtu, kā svaigumu papildina un harmonizē kaut kas grilēts vai marinēts, kā augļu vai ogu sulīgais tiešums savijas kopā ar zilā siera krēmīgumu un salātlapiņu rūgtenumu... Ja ļaujas sajūtām, intuīcijai un atklājumu priekam, salāti ir vienreizēji garšīga un nepavisam ne garlaicīga padarīšana!

Foto: Shutterstock

"Tasty" piedāvā iedvesmojošas idejas vasaras izbaudīšanai un izgaršošanai dažnedažādos salātos. Lai krāšņi, gardi un saulaini!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!