Foto: Shutterstock
Ziemassvētku cepetis ir viens no svētku galda centrālajiem atribūtiem. Ja mājās vēl nav cepeša gaļas gabala, ir pēdējais brīdis izlemt, ko pirkt, kā izvēlēties labāko gabalu, kā marinēt un ko darīt, lai cepetis būtu īsteni sulīgs.

Ar to sulīgumu vienmēr ir stresiņš – vai šoreiz izdosies vai atkal būs pasauss. Cepetis vienmēr ir liela mistērija, kur svarīgs ir gan izvēlētais gaļas gabals, gan marinēšanas nianses, gan krāsns temperatūra (un, piedodiet, dārgie zinātnes draugi, bet reizēm liekas, ka arī mēness fāze!). Bet vai vienmēr vajadzīgs tieši liels cepeša gabals?

Galu galā – kurš teicis, ka krāsnī jāliek puscūka vienā gabalā? Un kurš teica, ka tai vispār jābūt cūkas gaļai?

Varbūt, ka šis gads ir tieši tas, kad cepeša jautājumu atrisināt vieglāk? Protams, izvēle tik un tā nekad nebūs viegla – tādas nu tās izvēles ir! Jo variantu svētku cepeša gabaliem nudien ir daudz: cūkas ribiņas, steiks, karbonāde, pīles krūtiņa, pīles kājiņas, galu galā, arī vistai ir kājiņas un krūtiņa...

Foto: Shutterstock

Mazāku gabaliņu cepšanai ir daudz priekšrocību: daudz īsāks marinēšanas un cepšanas laiks, mazāk riska, ka cepetis var būt sauss vai neizcepies, servēt var skaisti tieši uz šķīvjiem. Jautājums par cepeša sulīgumu un ādiņas kraukšķīgumu, protams, netiek atcelts, bet, cepot gaļu mazākos gabaliņos, par to ir vieglāk parūpēties. Mazāku gaļas gabalu gatavošana un pasniegšana ir ideāls variants tad, ja ēdāju nav daudz.

Foto: Shutterstock

Protams, cepot mazākus gaļas gabalus, ir arī savi riski – jāuzmanās, lai gaļa neapkalst, nepārcepas, nepiedeg, un jāņem vērā, ka tā atdziest ātrāk nekā vesels cepeša gabals. Laika plānošana te jāveic precīzāk, lai gaļas cepšana beidzas pāris mirkļus pirms sēšanās pie galda.

Vārdu sakot, noņemšanās ar vakariņā būs vienmēr – bet jebkurā gadījumā tas ir to vērts. Cūķis, puscūķis, pīle vai vēl kāds zvērs – galvenais, lai rezultāts izcils, un visi gardi paēduši.

Foto: Shutterstock

Iedvesmai gardas receptes no "Tasty" krājumiem, lai pagatavotu izcilu svētku maltīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!