Foto: Shutterstock kolāža
Tāpat kā dzīvē ir noteiktas lietas, ko ikvienam būtu jāiemācās darīt – sasiet kurpju šņores, iemācīties braukt ar velosipēdu, peldēt – tā arī ēst gatavošanas mākslā ir lietas, ko līdz noteiktam brīdim dzīvē ir jāprot izdarīt. Un tas nenozīmē makaronu, rīsu vai griķu izvārīšanu, kartupeļu mizošanu vai putras pagatavošanu brokastīs. Lai padarītu kulināro dzīvi kaut mazliet interesantāku, izvēlējāmies receptes, kas ietilpst sava veida kanonā – tās jāprot pagatavot ikvienam pieaugušam un patstāvīgam cilvēkam, lai spētu pabarot ne tikai sevi, bet arī ģimeni.

Uzreiz gan jānorāda, ka maģiskais vecums 30 izvēlēts nejauši – tā vietā vari iztēloties 18, 26, 33 vai jebkuru citu vecumu, kuru uzskati par tādu, kad cilvēks ir pieaudzis. Šoreiz palikām pie 30, jo tas ir skaists, apaļš cipars un brīdis dzīvē, kad iegūta izglītība, esi izvācies no vecāku mājām, dzīvo pastāvīgā dzīvesvietā un, ja palaimējies, jau esi dibinājis ģimeni. Kura, starp citu, mīl un kurai vajag garšīgi paēst.

Kas tad ietilpst recepšu vācelītē, ko būtu jāprot pagatavot ikvienam? Pirmkārt, tām ir jābūt pietiekami vienkāršām lietām, lai spētu remdēt vilka izsalkumu. Nevienas brokastis nav iedomājamas bez omletes, olu kulteņa vai kārtīgas auzu pārslu putras. Un kur nu vēl svētdienas rīti bez plānajām pankūkām! Tāpat, pārzināmajam zupu klāstam jābūt pietiekami plašam – par ļaunu nenāks, ja pratīsi izvārīt biešu, frikadeļu un ķirbju zupas, kā arī tik ļoti slaveno soļanku, kas zina, varbūt tā kļūs par tavu firmas ēdienu.

Tikpat svarīgas kā zupas obligāti zināmo recepšu sarakstā ir arī salāti – ar ko tad barot ciemiņus, kas sanākuši uz vārda vai dzimšanas dienu? Vienmēr sveikā tiksi cauri, ja pratīsi pagatavot rasolu, vinegretu, krabju vai kārtainos grauzdiņu salātus. Un kur nu vēl bez sātīgām gaļas maltītēm – bez kotletēm vai karbonādēm grūti pabarot gaļēdāju. Tāpat noteikti jāprot pagatavot vismaz viens svētku cepetis un pīrādziņi, ko celt galdā novembrī un decembrī. Bet ikdienas gatavošana nav iedomājama, ja izkopto recepšu arsenālā nav vismaz viens sautējums un sacepums, ar ko pamieloties.

Domājot par saldajiem ēdieniem, ir dažas klasiskas vērtības modernā latvieša virtuvē, kas vienmēr tiek novērtētas – rupjmaizes kārtojums, medus kūka, klasisks biskvīts svētku tortēs, ātrs biezpiena krēma deserts, kāds ogu ķīselis un, protams, katra saldummīļa sapnis – gaisīgs buberts.

Un cik plašs ir tavs lietpratēja recepšu klāsts? Ja ir kas tāds, ko noteikti būtu jāprot pagatavot, pastāsti par to komentāros!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!