Foto: Shutterstock
Nelatvieši izbrīnā rauc uzacis, skatoties, kādos daudzumos mēs patērējam raudzēto piena produktu – kefīru. Mēs to dzeram glāzēm, lejam klāt zupām, blendējam kokteiļos, iemaisām pankūkās un samarinējam gaļu. Un, ja labi pacenšas, mēs varam kefīru pārvērst desertā.

Mums tik ierastais skābpiena produkts viņpus okeāna skaitās eksotika. Ne vienreiz vien ir dzirdēti stāsti par to, ka, ieprecoties latviešos, jāpiedzīvo kultūršoks – sarūdzis piens tiek celts godā visos veidos, gluži kā dilles. Vēl trakāk, latvieši iemanās tos abus pat savienot!

Saka arī, ka adaptācijas periodu Latvijā var uzskatīt par notikušu, ja ārzemniekam sāk garšot kefīra aukstā zupa.

Man kefīrs ir stikla pudele ar zaļu folijas vāciņu. Rozā bija rjaženkas vāciņš, bet man būtu gribējies, lai ir otrādi, jo kefīrs man garšoja daudz labāk par maigo rjaženku. Tēva mamma bija pienotavas direktore, un es dažkārt drīkstēju aiziet viņai līdzi uz darbu. Tiku ietērpta tīkliņcepurē un baltā ķitelī, un varēju vērot, kā top piena produkti. Kefīrs bija svētku dzēriens, ko brokastīs varēju dabūt pie vecmāmiņas krūzītē ar zaķi, bet laukos pie omes kefīra vietu ieņēma atdzesēts un samaisīts rūgušpiens.

Uztura speciālisti nenogurstoši slavē šo produktu, piedēvējot tam supervaroņa spējas – palīdzot gan zarnu traktam, gan pret depresiju.

Tagad veikalu vitrīnās cits pie cita rindojas dažādu ražotāju, tauka procentu un garšu kefīri, spēj tik izvēlēties. Un, kad esi izvēli izdarījis, ļauj kefīram izpausties!

Kokteiļi un smūtiji

Kefīrs ir teicama bāze saldiem un sāļiem padzērieniem, kas tapuši ar blendera palīdzību. Blenderis ir, kefīrs arī – ko likt klāt ? Tas jau ir katra paša ziņā, var sajaukt ar garšaugiem, var pievienot kama miltus, ogas, sēklas un augļus.

Aukstās zupas

Visspožāk kefīrs uzmirdz, kad jāķeras pie auksto zupu gatavošanas. Pavasaros un vasaras ledusskapī noteikti jābūt kefīra krājumiem, jo katram sevi cienošam latvietim sezonā jāizēd vismaz spainis ar auksto zupu!

Kēksi, kūkas, vafeles un pankūkas

Arī konditorejas izstrādājumos kefīrs nav ar pliku roku ņemams – tas spēj pielāgoties gan pankūkām, gan vafelēm. Tas ir izcils kā kēksos, tā kūkās. Gandrīz visas receptes, kur pievienots kefīrs iegūst ātrās receptes titulu: ātrā kefīra kūka, ātrās kefīra vafeles. Ašs zēns tas kefīrs! Un padara konditorejas izstrādājumus sulīgi mīkstus.

Atspirdzinoši deserti

Pateicoties kefīra neatkārtojamai skābajai garšai, deserti un krēmi, kuros kefīrs iegūs atspirdzinošu noti. Kefīrs labi padodas arī dažādu želeju pagatavošanai.

Marināžu un raudzēšanas palīgs

Kefīrs ir gatavs nākt talkā arī pie marinēšanas un dažāda veida raudzēšanas. Kefīrā gaļa iemarinējas mīksta, jo mīksta, bet pāris karotes kefīra pie piena palīdz to ātrāk saraudzēt un pat pagatavot jogurtu. Tāpat lieti noderēs kefīru piešaut arī rauga mīklai, lai palielinātu apjomu.

Tagad tikai atliek izvēlēties, kuru no kefīra receptēm gatavot pirmo! Lai izdodas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!