Foto: Shutterstock
Ārpus Latvijas paniņas ir krietni augstāk novērtētas, sevišķi konditorejā, jo garantē gaisīgumu un sulīgumu. Mēs parasti paniņas iemainām pret kefīru. Laiks šo paradumu mainīt, jo sviesta blakusproduktam ir, ko mums piedāvāt!

Oriģinālās paniņas ir blakusprodukts, kas rodas, no krējuma gatavojot sviestu. Tās sarūgstot pārvēršas atspirdzinoši skābenā dzērienā, kas vienlīdz labi noder gan kūkām un kēksiem, gan kokteiļiem un aukstajām zupām.

Veikalu plauktos gan lielākoties var atrast paniņu pakaļdarinājumu, kas ir saraudzēts vājpiens. Tā vai citādi, bet abiem strebekļiem ir izcili maz kaloriju, kas tos ierindo pludmales sezonas gaidīšanas ēdienkartē.

Foto: Shutterstock

Taču der atcerēties, ka paniņas nav visvarenas – ja, gatavojot smūtiju, pievienosi tām zemesriekstu sviestu, banānu un karameļu mērci, tad nekāds slaidais kokteilis tur vis nesanāks!

Paniņas ir superprodukts, tās ir ne tikai veselīgas (kalcijs, magnijs, kālijs, zems tauku saturs), bet spēj līdzdarboties dažādos ēdienos.

Kūku, kēksu un pankūku mīkstinātājas

Placebo efektam vari sev teikt, ka katra paniņas lāse, ko pievienosi konditorejas izstrādājumiem, neitralizēs pārējās kalorijas. Man ir sliktas ziņas – tā nenotiks! Bet labās ziņas – paniņu pievienošana mīklai garantēs īpašu pufīgumu, mīkstumu un maigumu kārotajai kūkai vai mafinam. Pateicoties tam, ka paniņas ir raudzēts produkts, tās izcili noreaģē, sastopoties ar cepamo pulveri un sodu. Tur notiek dzirkstoša ballīte – paniņas un soda sataisa tādus burbuļus, ka prieks, bet burbuļi, savukārt, palīdz cepamajai lietai uzpūsties gaisīgai. Augstais skābes saturs paniņās mīkstina galarezultātu.

Foto: Shutterstock

Ārpus Latvijas paniņas ir sevišķi iecienītas tieši konditorejā. Tās pievieno gan siera kūkām, gan slavenajai sarkanā samta kūkai un biskvītiem.
Savukārt, ja vēlies vispufīgākās amerikāņu pankūkas, tad bez paniņām neiztikt. Tām tur jābūt obligāti!

Tiesa, pievienojamo paniņu daudzums reti kad pārsniedz pusglāzi, tādēļ jādomā, kur likt pārējo atspirdzinošo skābdziru. Ja zini, ka cepsi daudz un dikti, tad vari sasaldēt paniņas mazās porcijās. Tās uzglabājamas līdz pat trīs mēnešiem. Taču, ja nodarboties ar konditoreju trīs mēnešu garumā nav plānots, tad jāgatavo citi ēdieni vai vienkārši jāizdzer.

Ko iesākt, ja mājās nav paniņu, bet recepte pieprasa? Nāksies gatavot pašam – ņem pienu un citrona sulu, un – lai top!


Aukstās zupas sastāvdaļa

Foto: Shutterstock

Faktiski visās receptēs, kur minēts kefīrs, ar tādiem pašiem panākumiem var izmantot paniņas. Sevišķi labi tās garšo aukstā zupā.

Smūtiju un kokteiļu pamatbāze

Paniņas ir labs baseins, kur mesties iekšā kā sāļām, tā saldām sastāvdaļām! Loki, gārsas, nātres – izcili! Banāns, saldētas ogas – fantastiski! Met tik iekšā un blendē! Gribas biezāk un sātīgāk? Sauc talkā igauņu miltus – kamu!

Triceklīgie deserti

Foto: Shutterstock

Paniņas droši var izmantot dažādos desertos, kur līdzdalību ņem želatīns. Paniņas iespējams pārvērst atspirdzinošā želejā vai piešķirt jaunas garšas nianses desertam panna cotta.
Lai dzīvo pavasaris, paniņas un drīzā pludmales sezona!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!