Foto: Shutterstock
Gadiem ilgi mums stāstīts, ka pasta mūs padara resnus, jo tur taču tie ogļhidrāti. Bet, mīļie, kā gan mēs domājam piedzimt, izaugt un dzīvot bez tiem? Dzīvot bez ogļhidrātiem nav iespējams. Tāpat kā bez pastas!

Vienkārši par sarežģīto: ogļhidrāti organismā ražo glikozi, kas ir kritiski svarīga smadzeņu un muskuļu darbībai. Pasta ir brīnišķīgs komplekso ogļhidrātu avots, tā atbrīvo enerģiju lēni un uztur cukura līmeni asinīs vienmērīgu – līdz ar ko apmierinājuma un sāta sajūta ir ar mums ilgāku laiku.

Pastai ir vēl daudz citu labu īpašību. Vēlreiz izlēksim cauri bioķīmiskiem notikumiem mūsu organismā. Tātad – vakariņās pasta. Pastā esošie ogļhidrāti paaugstina insulīna līmeni organismā. Kas notiek? Insulīns stimulē dažādas aminoskābes, kas vienojas kopīgā dziesmā, liekot mūsu smadzenēs ražot serotonīnu. Tas ir viens no laimes hormoniem, kas atbild par mūsu miegu, garastāvokli un, kas nav mazsvarīgi, libido. Vārdu sakot, ēdot pastu mēs kļūstam paši par savas laimes kalējiem! Citiem vārdiem sakot, ēdot pastu, cilvēks ražo laimi!

Foto: Shutterstock

Tiesa, der atcerēties, ka serotonīnu ražo ar fiziskas aktivitātes svaigā gaisā, tāpēc ieteicams savu laimes mašīnu darbināt arī šādi.

Bet nu atpakaļ pie jaukajām ziņām: pastā tikpat kā nav tauku. Arī tas vēl! Pasta ir daļa no Vidusjūras diētas, kas pazīstama kā viena no veselīgākajām un pilnvērtīgākajām diētām pasaulē. Tātad – graudaugi, tostarp, pasta, augļi un dārzeņi, olīveļļa, zivis, gaļa, olas – viss, kas pasaulē labs un garšīgs.

Foto: Shutterstock

Ja nu tomēr kādam ir personiskajā virtuvē pārbaudīti fakti par to, ka pastas ēšana baro gan un kā vēl, tad droši vien vērts pārdomāt, ko un cik bieži ēdam ar pastu. Pliku pastu tak neēdam, ne? Tur jau tā lieta! Jā, jāatzīst, ka pastas šķīvī var gadīties par daudz tauku dažādās formās, un tauki kopā ar ogļhidrātiem gan mēdz uzdarboties kā īsts bandītu pārītis, nobāzējoties kaut kur gurnu rajonā. Tāpēc jau jādarbina sava personiskā laimes fabrika, arī izmetot kādu riksi svaigā gaisā un citādi izkustoties.

Tas, ko izvēlēties par pastas pavadošo grupu šovakar, ir tavā ziņā. "Tasty" piedāvā gan receptes Vidusjūras gaumē, gan ļoti omulīgu un, ko tur slēpt, ne pašu liesāko, toties pašu gardāko makaronu sacepumu receptes. Lai labi garšo!

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!