Foto: Shutterstock
Vasarā, kad viss zied, ir īstais brīdis likt galdā milzu apēdamo puķi – ziedkāpostu! Rubensa modeļu formas dārzenis gatavs tev pakalpot kā brokastīs, tā vakariņās!

"Tētis – kāposts, mamma – puķe, es mazais puķkāposts!" tā ar sevi varētu iepazīstināt vasaras top dārzenis! Ziedkāposti ir izcilnieki vasaras ēdienkartē. Pirmkārt jau ar to, ka tos var ēst gan svaigus, gan ceptus, gan vārītus, gan sautētus. Un pagatavošanas ātrums šiem vasaras dobju iemītniekiem ir ļoti teicams un patīkams. Ja meklējam mīnusu, tad tas varētu būt aromāts, kas piepilda virtuvi, kad puķkāposts tiek vārīts. Teiksim tā, nav tas pats apetīti rosinošākais, taču to atsver garša!

Brokastu omletes un salāti

Foto: Shutterstock

Puķkāposts ir gatavs nosegt kā karstās, tā aukstās brokastis, vajag tik izvēlēties un dot uzdevumu! Omletes ar puķkāpostu jau vizuāli ir pāris reižu lielākas nekā omletes klasiskās! Savukārt glīti sašķērēti puķkāpostu ziedi labi draudzēsies gan ar tomātiem un gurķiem, gan dažnedažādiem salātiem.

Pusdienu sacepumi un cepeši

Foto: Shutterstock

Puķkāposts gatavs pats kāpt cepeškrāsnī un kļūt par cepeti, bet neiebilst, ja to papildina ar dažādām piedevām un uzliek siera cepurīti. Ziedkāpostu var sagriezt šķēlēs, izvārtīt olās un rīvmaizē, rezultātā iegūstot veģetāru "karbonādi".

Launaga biezeņi un zupas

Foto: Shutterstock

Ziedkāposts nenoliedzami ir laba bāze dažādiem biezeņiem – to var likt klāt gan citiem dārzeņiem – kartupeļiem, burkāniem, brokoļiem, gan pagatavot tikai no puķkāpostiem. Krāsai var pieblendēt pāris saujas spinātu!

Vakariņu kiši, picas un kēksi

Foto: Shutterstock

Vasaras dārzenis ļoti labprāt līdzdarbojas arī dažādu kišu, taršu un kēksu pagatavošanā. Viņš vienmēr gatavs savas ziedkopas atrādīt gardā pīrāgā. Un parādiet tik viņam picas mīklas pamatni – o, jā – čalis gatavs lēkt virsū un kļūt par itāli!

Der arī naksniņām

Foto: Shutterstock

Vasara, kā zināms, ir laiks, kad naksniņas ir legāla ēdienreize, jo diena gara, vakari vēl gaiši, kāpēc gan nepamieloties? Sadarini puķkāpostus glītos kumosiņos, ko pamērcēt dažādās mērcēs, uzgrilē tos vai pārvērt puķkāpostu rīsos – sasmalcini, apcep, bagātini ar garšvielām – tie nepievils nekad un faktiski der jebkurai ēdienreizei gan kā pamatēdiens, gan piedeva!

Starp citu, ziedkāposti nav tikai balti – tie ir arī zaļi un lillā, izmanto to toņu daudzveidību savā labā! Kārto ziedkāpostu mandalas uz sava šķīvja un baudi vasaru!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!