Foto: Shutterstock
Vai ir kas tāds, kas nav pa spēkam burkānam? Šķiet, ka nē! Izcils svaigā veidā, īsta vitamīnu bumba sulā, neaizstājams līdzdalībnieks kūkās un cepumos, savu vietu atradis kā zupās, tā sautējumos!

Pamatskolā man bija klasesbiedrs Uldis. Džeks kā džeks, foršs, bet nekas īpašs. Es savā kladē nepiemērīju viņa uzvārdu savējam, kā to darīju ar klasesbiedra Andra uzvārdu. Tiku uzaicināta uz Ulda desmito dzimšanas dienu, kur viņš viesus cienāja ar paša ceptiem burkānu cepumiem!

Atkārtoju: paša – ceptiem – burkānu – cepumiem! Tas tik bija kaut kas! Pirmkārt, puisis, kurš gatavo! Un gatavo izcili! Otrkārt, no burkāniem var uztaisīt kaut ko tik gardu! Man burkāni līdz šai dzimšanas dienai bija zupu, salātu un nereti arī pankūku (tas bija tad, kad tika spiesta sula, čagas tad iecepa pankūkās) sastāvdaļa. Taču tie cepumi! Ieraudzīju Uldi citā gaismā un domās piemērīju viņa uzvārdu. Cepumus viņš deva līdzi arī atnākušajiem draugiem un mani pavadīja uz pieturu, nesot manu somu! Viss! Man bija skaidrs, ka esmu iemīlējusies – cepumos, Uldī un situācijā!

Foto: Shutterstock

Burkāni ir kā Uldis – it kā ierasti un pierasti, paredzami, bet, ja uz tiem paskatās radošāk, tad pārsteigumi garantēti. Patiesībā nav ēdiena, ko nevarētu pagatavot no burkāniem! Esmu baudījusi gan ķīseli, gan halvu, gan sukādes.

Burkāns vegānu virtuvē kļūst par burkānlasi, kārumnieki to iecep kēksos, kūkās un cepumos, burkās bāzēji rīvē un vāra vīriešu zaptes, šķēlē un marinē!

Šņik – šņak un saldētavā iekšā!

Foto: Shutterstock

Ja saldētavā vieta atļauj, tad to vajag piepildīt ar maisiņiem, kas sapildīti ar ripiņās, kubiņos vai rīvētā veidā uzpildītiem burkāniem. Šādi burkāni, jo sevišķi pavasarī, būs krietni gardāki un ietaupīs laiku, gatavojot zupas un sautējumus.

Divi vienā

Foto: Shutterstock

Apēst 5 – 6 burkānus vienā paņēmienā ir samērā darb- un laikietilpīgi, bet šie paši burkāni, izspiesti sulā, aiziet vienā paņēmienā. Tiesa, sulu spiede jāsaliek, jāizjauc, jāmazgā, bet kas gan tas ir, salīdzinot ar apziņu, ka esi savu organismu uzpildījis ar veselību?!

Pēc sulas spiešanas pāri palikušos burkāna biezumus gan nevajag steigties mest ārā vai pabarot kompostu, tie ļoti labi noder kā dažādu plāceņu, vafeļu, pankūku un cepumu pamats.

Sildoši sātīgā burkāna versija

Foto: Shutterstock

Zupās burkāns jūtas komfortā – vienalga vai ir tur galvenais spēlētājs vai tikai līdzdalībnieks, vienalga – ripiņās un kubiņos vai sablendēts!
Starp citu, burkānu sula ir izcils buljons, kur vārīt citus dārzeņus – izteikta, intensīva garša. Burkāns labi der pārī ar ingveru un ķirbi!

Uz kārā zoba

Foto: Shutterstock

"Burkānu gribi?"
"Nē!"
" Bet nomizotu un sagrieztu?"
"Dod šurp!"
Jā, viss atkarīgs no pasniegšanas veida! Burkāns ir izcila uzkoda, gan svaigā veidā (var grauzt tāpat var pamērcēt grēcīgi gardās mērcēs), gan pārstrādāts. Tas labi garšo arī sukādēs! Un neaizmirsīsim burkānu čipsus!
Burkānu salāti ir vieni no visātrākajiem salātiem – vajag rīvi, garšvielas un eļļu vai krējumu.

Ugunī un eļļā rūdītais

Foto: Shutterstock


Burkāns mīl taukvielas. Droši var to konfitēt (lēni sutināt eļļā), var iemarinēt eļļā un garšvielās un likt uz grila! Tandēmā ar eļļu burkāna aromāts un garša uzplaukst pilnībā.

Sulīga našķa atslēga

Foto: Shutterstock

Kādēļ burkāns ir tik iecienīta sastāvdaļa daudzos našķos? Iespējams, ka salduma un sulīguma pēc. Svaigs burkāns pats par sevi jau ir našķis! Ja papēta receptes, tad tādos visiem zināmos gardumos kā burkānu kūka vai kēkss burkāni patiesībā procentuāli ir pievienoti maz, bet savu darbu paveic izcili!

Nedrīkst aizmirst arī mūsu pašu kulināro lepnumu no Kurzemes – sklandrausi! Tur bez burkāniem nekā! Ja tie tiek aizstāti, tad jau tā vairs tikai tāda parafrāze par šo rausi sanāk! Sklandrausim vienaldzīgo nav – vai nu mīl vai nīst!

Ziemas krājumiem

Foto: Shutterstock

Tātad, kad saldētava pilna, tad jāpiepilda burkas – ar vīriešu zaptēm, konserviem, salātiem. Marinēti, pasterizēti, ripiņās, rīvēti, kopā ar papriku un ķiplokiem un pilnīgā solo.

Lai kraukšķīgi, saldi un gardi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!