Foto: Shutterstock
Auzas ir viens no superproduktiem, ko cilvēce atklājusi nepiedodami vēlu (gadsimtiem ilgi ar auzām baroti tikai dzīvnieki). Bet tad nu arī maisam bija gals vaļā, un auzas kļuva par maltīti, bez kuras miljoniem ļaužu nesāk rītu. Taču auzas nav tikai brokastu ēdiens – tās var, tā sakot, sijāt visu cauru dienu, gatavojot gardumus no rīta līdz vakaram.

Daudzi no mums izauguši ar auzu putru, un, gods un slava mammām barotājām, izauguši esam brangi kā kumeļi! Tiesa, auzu putra mēdz briesmīgi apnikt, un daudzi no mums sev arī solījušies: izaugšu, darīšu ko gribēšu un auzu putru neēdīšu nemūžam.

Bet auzas ir ne tikai superprodukts, bet arī brīnumprodukts: viens no tiem, kas, bērnībā dziļi noriebies, kādā dzīves posmā pēkšņi atgriežas ar mūziku. Auzu putra taču tagad ir katra mobilo telefonu lietotāja mīļākais brokastu ēdiens – izrotāta ar dažādu krāsu odziņām, banāniem, riekstiem un zvaigžņu putekļiem tā ir tik fotogēniska! Pasaki man, ka tu esi mūsdienīgs, veselīgs un visādi citādi progresīvi domājošs cilvēks, to nepasakot, – tas vairs nav nekāds izaicinājums. Ievietoju savu brokastu bildi "Instagram", un darīts! Visi redz, cik veselīgi sācies mans rīts. Tā jau arī ir. Un viena lieta ir auzu putras dekorēšanas bezgalīgās iespējas, bet tā taču ir arī garšīga! Vārdu sakot, auzu putrai – jā!

Foto: Shutterstock

Auzas ir tik veselīgs un plaši pielietojams produkts, ka tās var izmantot ne tikai putrās, bet arī daudzos citos veidos. Auzu cepumi, smūtiji, kuru sastāvā ir auzas, un dažnedažādi mušļi ir tikai maza daļa no visa. Ir taču arī dažādas auzu maizes, auzu pankūkas (lielisks veids, kā piebeigt atlikušo rīta auzu putru), auzu mafini, auzu batoniņi... Un kur tad vēl dažnedažādie auzu deserti, kur karamelizētas, kraukšķīgas auzas kopā ar putukrējumu un ogu mērci sniedz debešķīgu baudījumu.

Foto: Shutterstock

Domājot par auzām, visbiežāk domājam par kaut ko saldu. Bet tā nebūt nav, negaidīti garšīga ir, piemēram, auzu pārslu biezputra ar saceptu speķīti. Arī auzu zupa ar frikadelēm tikai izklausās dīvaini – būtībā auzas ir vienkārši veselīgāka alternatīva makaroniem. Runājot par zupām, auzas ir labs līdzeklis zupas ietumēšana – saujiņa auzu dod zupai tumīgāku, saturīgāku struktūru.

Vārdu sakot, sijā auzas, tautumeita, visu cauru dienu – būs gan garšīgi, gan veselīgi!

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!