
Baumas par citronu veselīgumu nebūt nav pārspīlētas. Jau senos laikos citrons ticis uzskatīts par brīnumlīdzekli cīņā ar dažādām slimībām - tālajā 1795. gadā angļu jūras kara flote pat bija ieviesusi noteikumu, ka ikvienam jūras kājniekam dienā jāizdzer 30 grami citrona sulas. Mēs mudinām jūs sekot šim veselīgajam piemēram, pagatavojot kādu desrtu vai pamatēdienu, kura sastāvā ir šie spirdzinošie un aromātiskie augļi.
Interesanti fakti par citroniem
Jau senie latīņi citronam deva nosaukumu “medicia”, kas nozīmē “ārsts”, tā norādot uz šī augļa dziednieciskajām īpašībām.
Viens citrons satur aptuveni pusi no nepieciešamā C vitamīna un 3/4 no P vitamīna dienas devas.
Citroni uzlabo olbaltumu šķelšanos organismā, pastiprina kalcija un dzelzs uzņemšanu, normalizē asinsspiedienu un aknu darbību, kā arī uzlabo gremošanas procesus.
Lai vārot vistas gaļa saglabātos balta, ierīvē to ar citrona sulu un ūdenim pievieno 1 tējkaroti citrona sulas.
Ar atšķaidītu citronu sulu var iznīcināt izsitumus un vasaras raibumus, iegūstot mīkstu un skaistu ādu.
Lai aizkavētu avokādo un ābolu oksidēšanos, griezuma vieta jāieziež ar citrona sulu.
Ir pierādīts, ka citrona aromāts par veseliem 54 % samazina kļūdu skaitu darbā ar datoru.
Gripas gadījumā citronūdens (1:1) veicinās izsvīšanu un palīdzēs atbrīvoties no kaitīgajiem toksīniem.
Kilograms citronu satur vairāk cukura nekā kilograms zemeņu.
Atsvaidzinošais citronu tiramisu

Atsvaidzinoša tiramisu variācija ar izteiksmīgu citronu garšu.
'Plakanā' vista ar citronu un salviju

Kā vistu padarīt plakanu? Atbilde ir vienkārša: jāizņem vistas mugurkauls. Pēc šādas apstrādes gaļu ir vieglāk cept un pēc cepšanas sagriezt. Mugurkaula izņemšana nav tik sarežģīts process, kā sākumā šķiet. Šīs receptes pagatavošanai vislabāk izvēlēties lauku vistu, kas audzēta ar bioloģiskām metodēm.
Angļu citronu krēms

Angļu citronu krēms jeb "custard" burciņā zem vāciņa. Ideāli piemērots, lai pildītu tartes un smilšu krēma groziņus. Tāpat varat baudīt, vienkārši uzzmērējot uz grauzdētas baltmaizes šķēles. Vislabāk izmantot nevaskotus (bioloģiskos) citronus.
Gardā laša soļanka

Gardam paēdienam - vienkārši pagatavojama laša soļanka - dievīga!
Citronu plātsmaize ar vaniļu

"Mana februāra garša pilnīgi noteikti ir salda, kopš salīdzinoši neseniem laikiem Valentīna dienas kūkas un šokolādes, kopš bērnības - Meteņu pankūkas (augu jauktajā ģimenē un vecmāmiņa mācīja godāt senas tradīcijas), bet pēc tam - lielais Gavēnis līdz pat Lieldienām. Februāra recepšu konkursā gribu piedalīties ar citronu plātsmaizi, ko iemīlēju, ciemojoties pie draugiem Amerikā," savā konkursa pieteikumā raksta Anna.
Paelja ar vistu, citronu un jūras veltēm

Paelja - baudījums jūras produktu cienītājiem.
Citronu biskvīta torte ar iebiezināto pienu

Gardēži novērtēs šo vienkārši pagatavojamo citrona biskvītu torti ar vārītu iebiezināto pienu un avenēm.
Veselīga vistas zupa ar grūbām, citronu un čili

Grūbas ir mūsu nacionālais lepnums, zirnīši zupai piešķir košumu, bet maigā vistas gaļa, salikumā ar aso čili un veselīgo citronu, rada spēcinošu garšu buķeti, kura palīdzēs noturēt veselību un ātri vien dabūs uz kājām savārgušos .
Burkānu un citronu sulas kokteilis 'Svaigais minimālisms'

"Oranžam" dienas sākumam - burkānu un citronu sulas kokteilis, ko iesaka "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis.
Cepeškrāsnī cepta 'citronu' vista ar kartupeļu daiviņām

Cepeškrāsnī cepta vista ar vārītām un apceptām kartupeļu daiviņām būs laba izvēle pusdienām. Ja vēlies, pievieno vistai ķiploku vai Šalotes sīpolu.
Paniņu - citronu želeja ar vaniļu

15 minūtēs pagatavojamā paniņu - citronu želeja ar vaniļas aromātu.
Pasta ar tunci, citronu un dillēm

Maltīte diviem cilvēkiem gatava 20 minūtēs!
Siera citronkūka

Siera - citrona kūka gardam našķim pie tējas.
Cāļa cepetis ar citroniem

Īpaši gardais cāļa cepetis ar citroniem.
Citronu tabulē - arābu salāti ar svaigiem dārzeņiem

Tabulē ir tradicionāli arābu salāti, ko parasti gatavo no bulgura, tomātiem, gurķiem, smalki sagrieztiem pētersīļiem, piparmētrām, citrona miziņas, sīpoliem un ķiplokiem, kas sajaukti ar olīveļļu un citronu sulu. Nereti bulguru mēdz aizvietot ar kuskusu, ko darām arī mēs šajā receptē.