Foto: DELFI

Klimpas ir gluži kā skaistas krelles, kas krāšņo valkātāju. Katra zupa – vai tā sāļa vai salda, greznojoties ar klimpām, tikai iegūst. Zupa kļūst garšas ziņā bagātāka un arī sniedz lielāku sātu. Tiem, kam patīk makšķerēt ārā tikai klimpas, labāk tās nemaz zupā nelikt, bet ēst tāpat. Jā, tas ir atļauts! Jā, tā ir pareizi, jo pareizai klimpu ēšanai likuma nav!

Mans vecākais dēls klimpas reiz nodēvēja par vārītām pankūkām. Zināma taisnība viņam bija: produkti, kas iesaistīti kā pankūku, tā klimpu tapšanā, ir tie paši: ola, milti un piens.

Pateicoties klimpām, mani bērni ir apēduši zupas, ko citādi no brīva prāta nedarītu. Klimpa ir kā burvju garšviela, kas jebkuru garlaicīgu zupu bagātinās un iedos tai jaunas garšu nianses.

Kādas tad ir labas klimpas un kā tās vislabāk izvārīt?


No pagatavotās mīklas jāspēj savelt mazas bumbiņas vai arī mīklai jābūt tik elastīgai un cietai, lai, paņemot karotē un ieliekot verdošā ūdenī, tā neizplūst, bet izveido kruzuļaini ieapaļu formu. Ļoti svarīgi notrāpīt pareizo mīklas konsistenci – tai jābūt attāli līdzīgai biezam skābajam krējumam.

Vislabāk mīklas gatavību pārbaudīt izvārot vienu klimpu, pēc tam jāpieņem lēmums, vai pievienot vēl miltus un olu, vai tieši otrādāk, padarīt to mīkstāku un šķidrāku ar ūdens vai krējuma palīdzību.

Klimpas ir gatavas, kad tās uzpeld katla virspusē.

Mīklas pamatbāzi var un vajag papildināt ar citām garšām: ļoti labi klimpās iederas biezpiens un siers.

Ja gribas īpaši sātīgas klimpas, tās var pildīt ar gaļu. Piemērs nav tālu jāmeklē – lietuvieši gatavo gardākās dižklimpas – cepelīnus – visā Baltijā.

Latvieši cenšas neatpalikt – mūsu izpildījumā kartupeļu klimpas gan līdzinās frikadelēm un ne vienmēr ir pildītas ar gaļu.

Manā bērnībā uz urrā gāja kartupeļu klimpu piena zupa. Šķīvī, baltā piena ezerā, gozējas mazas, akmeņu pelēkas kartupeļu klimpas, kuru nekad nebija pietiekami. Tās vienmēr tika izmakšķerētas pirmās. Diemžēl opcija – dabūt tikai klimpas – nebija, jo kartupeļu rīvēšana prasīja daudz laika un man nekad nepietika pacietības sarīvēt uz smalkās rīves tik daudz masas, lai varētu ēst tikai klimpas.

Tagad ir pieejama tāda lieliska ierīce kā sulu spiede, kas cepelīnu un klimpu pagatavošanu padara krietni ātrāku. Vērts to izmantot!

Kāda ir klimpu vārīšanas formula?


Vai klimpas vajag vārīt atsevišķi un pēc tam pievienot zupai, vai tieši otrādi – uzreiz vārīt uzreiz zupā? Te nu atkal ir stāsts par tradīcijām pieredzi un garšas izjūtu. Nav tāda pareizi vai nepareizi. Uzreiz zupā vārītas klimpas to sabiezinās un radīs duļķainu konsistenci. Pievienojot klimpas jau gatavam buljonam, izdosies saglabāt zupas dzidrumu.

Klimpas ne vienmēr jāpeldina zupā, ja garšo un gribas, tad droši tās servē uz šķīvja kā galvenās lomas atveidotājas un pievieno labus fona spēlētājus – rīvētu sieru, krējumu, ievārījumu, atkarībā no tā, vai klimpas paredzēts baudīt kā pamatēdienu vai desertu.

Klimpas ir mazi svētki tavā ikdienas šķīvi! Ļaujies tiem! Lai laba klimpošanās!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!