Foto: DELFI
Ja ir āboli, tad izcept ābolkūku, plātsmaizi vai kādu kārumu ir ikrudeņa obligātais pasākums. Var gatavot recepti, kas izturējusi gadu desmitu pārbaudes, var izmēģināt, ko jaunu vai salikt kopā vairākas receptes un radīt savējo.

Man ļoti patīk bezē garša un kad skābena garša satiekas ar saldo, un vēl tas kraukšķītis. Taisnības pēc jāsaka, nesen izlasīju – jo vairāk cukura, jo vairāk kraukšķa, tā kā var jau arī gatavot ar mazāku cukura daudzumu, bet tad olbaltumu virsma būs mīkstāka. Vai tā ir? Tas praksē jāpārbauda pašam!

No vairākām "Tasty.lv" receptēm saliku savējo. Ābolkūkas ir vienas no retajām kūkām, kur var improvizēt, jo konditorejā tomēr ļoti svarīgi ir precīzs svars. Man svarīgi ir atrast arī tādu recepti, kur var improvizēt ar sastāvdaļām – atmest vai aizstāt, jo nereti ciemiņu vidū ir cilvēki, kam ir, piemēram, nepanesība pret krējumu.

Aizsteidzoties notikumiem pa priekšu, varu teikt, ka ar krējumu sanāk gardāka un mīkstāka ābolkūka, bet arī bezkrējuma versijai pāri nepalika ne gabaliņš.

Arī proporcijas šai kūkai mēdz pamainīties, miltus es lieku tik daudz, lai mīkla sanāk stingra un reizē elastīga – tāda, kas padodas veidošanai (ieklāšanai pannā). Dažreiz pietiek ar divarpus glāzēm, citreiz vajag trīs. Turklāt es miksēju baltos miltus ar pilngraudu speltas vai auzu miltiem. Milti ir dzīvs organisms, un katrs iepakojums mēdz uzvesties savādāk. Par miltu mistērijām vairāk var lasīt šeit.

Mans nākamais mērķis – panākt, lai ābolkūkas viducis ir mazāk brūns. Diemžēl neizdevās kaut ko izdarīt ar ābolu brūnējošo krāsu – sarīvējot nelielu daudzumu, veikli uz gaišiem āboliem uzpilināju citrona sulu, bet tie vienalga kļuva brūni. Citādi es citronu un tā miziņu "gāžu klāt", kur vien kūkās varu, arī šajās versijās, bet tas, protams, garšas jautājums.

Brīdinu – apēdas ātri!

45Minūtes
10Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

1 kgāboli250 gcukurs1 glāzeskābais krējums2 glāzeskviešu milti1 glāzespeltas milti1 gab.citrons1 TKkanēlis4 gab.olas200 gsviests1 TKCepamais pulveris

Sagatavošana

1

Atdala olu baltumus no dzeltenumiem. Baltumus liek ledusskapī.

2

100 gramus cukura un olu dzeltenumus saputo stingrās putās.

3

Pievieno cepamo pulveri un skābo krējumu.

4

Speltas un kviešu miltus samaisa kopā un izsijā.

5

No sviesta un miltiem (1– 1,5 glāzes vairāk, mazāk, pēc vajadzības, galvenais, lai veidojas smukas drupačas) saberž sviesta drupačas un pievieno saputotajai olai, pieber atlikušos miltus, samaisa un uzveļ elastīgu mīklas bumbu.

6

Es mīklu izlīdzināju ar pirkstiem vienmērīgi veidnē, kas ieziesta ar sviestu un izkaisīta ar miltiem. Atstāj mīklu atpūsties.

7

Nomizo ābolus, izgriež serdes un sarīvē uz rupjas rīves. Piespiež klāt no viena citrona izspiestu sulu.

8

Ābolus liek virsū mīklai un pārkaisa ar kanēli.

9

Liek cepties 180 grādu sakarsētā cepeškrāsnī apmēram 20 līdz biskvīts gatavs

10

Olu baltumus saputo ar atlikušo cukuru (150 grami) stingrās putās un klāj virsū āboliem.

11

Izņem no krāsns gatavo plātsmaizi un pārklāj ar saputotajiem olu baltumiem. Liek atpakaļ krāsnī un cep, līdz bezē pārklājas ar kraukšķīgu un cietu garoziņu.

Lai gards ābolu rausis!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!