Foto: Shutterstock
Apmainot vietām saskaitāmos, summa nemainās, vēsta matemātika. Tāpat ir ar ābolu tarti – vēkšpēdus vai klasiski – garša dievīga! Un āboli pieejami visu gadu.

Man patīk ēdieni ar stāstu – tas ir kā papildu garšviela, ko pievienot. Varat nepiekrist, bet ēdiens ar stāstu garšo labāk. Tas var būt leģendārs, apvīts ar neskaitāmām versijām, tā var būt no omītes pārmantota vai restorānā nočiepta recepte.

Tie, kuri vēlas pagatavot tarti bez šīs garšvielas – skrullē zemāk uz recepti, bet pārējiem – laipni lūgti! – stāsts par māsām Tatēnām un to, kā defekts pārtop efektā.

Reiz sensenos laikos, pirms vairāk nekā simts gadiem, Francijā, Boloņas mežā, ceļmalas viesnīcā saimniekoja māsas Karolīna un Stefānija Tatēnas. Cepa un šmorēja, gludināja un spodrināja. Stefānija bija uzņēmusies rūpes par viesnīcu, bet Karolīna saimniekoja restorānā. Viens no viņas meistarstiķiem, ko bija iecienījuši kā mednieki, tā tirgotāji un citi viesi, kas piestāja meža ieskautajā viesnīcā, bija ābolu tarte. Karolīna spēja tik šaut krāsnī iekšā ābolkūkas, ko viesi labprāt baudīja kopā ar citu ābolu produktu – kalvadosu.

Karolīna mīcīja mīklu, klāja to pannās, grieza ābolus, dāsni kaisīja kanēli un cukuru, bet viesiem nekad nebija gana – viņi gribēja vēl un vēl! Reiz kādā pasūtījumiem bagātā dienā Karolīna konstatēja, ka āboli glīti sarindoti pannā, bet mīkla, uz kuras tiem vajadzēja rātni gulēt, vēl gaida bļodā! Ko nu? Pārtaisīt? Karolīnai tik daudz laika nebija, un viņa sasedza ābolus ar mīklu, izcepa, apgāza pannu otrādāk un servēja viesiem. Tie, visi kā viens, apgalvoja, ka viesnīcniece pārspējusi pati sevi!

Apgāztās tartes slava mutvārdos izplatījās tālu aiz Boloņas, un nejaušības rezultātā radusies tarte kļuva par ēdienkartes zvaigzni. Karolīna jauno recepti izmēģināja kā ar plūmēm, tā aprikozēm, nesmādējot arī bumbierus un pat izmēģinot sāļo variantu ar sīpoliem. Panākumi bija visām! Un vēl kādi! Pērnā gadsimta divdesmitajos gados recepte sasniedza Parīzi un nogruntējās uz palikšanu, lai no turienes gūtu vispārēju pasaules slavu.

Tarte, kas top manā virtuvē, nav 1:1 rimeiks no Tatēna jaunkundzes receptes. Esmu eksperimentējusi ar dažādiem miltiem, pievienojusi timiānu, bet pašu galveno – apgāzt kūku uz mutes – gan negrasos mainīt.

Starp citu, Tatēnu viesnīca joprojām darbojas, tāpat kā restorāns. Atliek vien aizlidot uz Franciju un doties uz Lamotbjeronu!

90Minūtes
16Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 6
PILDĪJUMAM:5 gab.vidēja izmēra āboli3 gab.timiāna vai rozmarīna zariņi2 ĒKkalvadoss (šo var apiet, bet aromātam un garšas uzlabošanai noderēs) MĪKLAI:200 gmilti70 gmandeļu milti (var aizstāt ar parastiem miltiem, bet mandeļu milti dos irdenumu un labāk uzsūks karameli)130 gsviests50 gcukurs0.5 TKkanēlis muskatrieksts (nedaudz)4 ĒKūdens (ja nepieciešams) KARAMELEI:100 gcukurs70 gsviests0.5 TKkanēlis

Sagatavošana

1

Gatavo mīklu! Uz galda virsmas izsijā miltu kalnu, tad pievieno mandeļu miltus, cukuru, kanēli, sāli un muskatriekstu.

2

Pievieno aukstu sviestu un sakapā, tad saberž drupačās un ātri samīca viendabīgā masā. Ja nepieciešams, pievieno ūdeni. Rezultātā jāiegūst elastīga un spīdīga mīklas bumba, ko ietīt pārtikas plēvē un nolikt ledusskapī uz pusstundu (mīklu vari gatavot arī iepriekšējā vakarā).

3

Sagatavo ābolus! Āboliem izņem serdes, bet pašus sagriež akurātās plānās šķēlītēs. Mizot nav nepieciešams.

4

Pannas un karameles sagatavošana: 25 cm diametra pannu izsmērē ar sviestu, bet atlikušo sviestu sagriež mazos gabaliņos un vienmērīgi izber pa pannu, tad pārber pāri cukuru un kanēli. Noslēgumā pievieno timiāna vai rozmarīna zariņus.

5

Kārto un apsedz ābolus! Ābolu šķēles kārto apļos – sāc no vidus un tā spirālē uz riņķi, līdz panna pilna. Mīklu izveltnē un sasedz ābolus, piespiežot mīklu nedaudz aiz āboliem. Gluži tā, it kā kādu sasegtu ar segu, lai nav auksti. Nedaudz sadursta ar dakšiņu mīklu.

6

Cep un gāz riņķī! Pannu liek sakarsētā (200 grādi) krāsnī un cep apmēram 30–40 minūtes, līdz virspuse zeltaini brūna. Pannu velk ārā, atstāj atpūsties 10 minūtes, ņem šķīvi, kas lielāks par pannas diametru un gāž tarti apkārt. Tas jādara drošu roku, veikli un zibenīgi, lai karstā karamele neapplaucētu rokas vai kūka nenokristu uz grīdas.

7

Vēl karsto kūku pārslaka ar šļuku kalvadosa, tādējādi paspilgtinot garšu.

Ideāli garšo kopā ar saldējumu!

Starp citu!

  • Jo cietāki, stingrāki āboli un augļi, jo tarte būs vizuāli pievilcīgāka.
  • Garša tartei kā no mīkstākiem, tā cietākiem āboliem necietīs.
  • Ābolus var aizstāt ar citiem augļiem un bagātināt ar sev tīkamām garšām.
  • Garda tarte izdodas arī no kārtainās mīklas (ja netaisi pats un pērc gatavu, tad receptes gatavošanas laiku samazināsi par 40 minūtēm).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!