Foto: Sindija Alde
Kad Sindijas Alde kādā antikvariātā ieraudzīja 1937. gadā izdotu pavārgrāmatu, viņa nevarēja iedomāties, ka tajā atradīs recepti , pēc kuras viņas vecmāmiņa cepusi bērnības gardāko kūku, ko saukusi par "Pekausi". Tagad šo kūku cep pati Sindija. Viņa stāsta: "Kūkai ir viegli kraukšķīga garoziņa un maiga, poraina iekšiņa. Visgaršīgāk vienkārši kopā ar glāzi auksta piena."

“Jau labu laiku atpakaļ vēlējos izcept savas bērnības krējuma kūku, kuru mana vecmāmiņa sauca par “Pekausi”,” stāsta Sindija Alde. “Taču man nebija īsta lauku krējuma. Tāda, kurš tik biezs ka karote tajā stāv. Mammīte (vecmamma) cepa tieši ar tādu krējumu. Kūka izdodas arī tad, ja treknākajam veikala krējumam klāt pieliek sviestu (apmēram pusi uz pusi). Taču es vēlējos to īsto garšu.

Tā sagadījās, ka tiku pie patiešām perfekta lauku krējuma. Šodien tapa vienkārša un patiesi garda krējuma kūka jeb mūsu variantā "Pekausis".

Recepte no 1937.gada pavārgrāmatas. Šajā grāmatā receptes ir aprēķinātas apmēram nelielām 5 porcijām. Man ir apaļā cepamā formā, kuras diametrs ir 28 cm, tāpēc visi produkti jāņem dubultā. No sevis klāt piespiedu 1/2 citrona sulas, jo tā darīja mammīte.

Foto: Sindija Alde

Olas ar cukuru saputot vajag, līdz cukurs pilnībā izkusis un olu masa ir pavisam gaiša. Tas izdarāms ļoti ātri, ja vien olas laicīgi izņemtas no ledusskapja un ir istabas temperatūrā.

Foto: Sindija Alde

No sirds pozitīvi apskaužu tās saimnieces, kurām mājās ir malkas krāsnis. Tajās cepts “Pekausis” izdosies visgaršīgākais. Man elektriskā cepeškrāsns. Taču rezultāts tiešām labs.

Foto: Sindija Alde
50Minūtes
4Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

3 gab.olas100 gcukurs0.75 glāzeskābais krējums150 gkviešu milti

Sagatavošana

1

Olas ar krējumu saputo, pieliek skābo krējumu un vēl saputo.

2

Iemaisa kviešu miltus, kas sajaukti ar cepamo pulveri.

3

Mīklu liek sagatavotā cepamajā formā, cep mērenā siltumā līdz virspuse zeltaini brūngana.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!