Zupu latviešu virtuvē ir tiešām daudz. Tās lielākoties ir veģetāras – ar saknēm, dārzeņiem, graudaugiem un pākšaugiem. Latviešiem cieņā ir arī meža sēņu zupas, bet tie, kuri atrodas tuvāk ūdeņiem – jau izsenis visbiežāk gatavojuši zivju zupas daudzās dažādās versijās. To vidū arī visai neparastas receptes, piemēram, zivju zupu ar pienu, klimpām vai siļķi.

No gaļas zupām vispopulārākās ir vistas buljona un kūpinātas cūkgaļas zupas, piemēram, skābeņu vai šķelto zirņu zupa. Taču ir viena zupa, veģetāra vai ar gaļu, kas garšo ikvienam latvietim – biešu zupa. Vasarā to gatavojam ar kefīru, bet rudenī un ziemā – ar saknēm, gaļu. Kustības "Rimi labākai dzīvei" šefpavārs Normunds Baranovskis piedāvā izmēģināt savu iecienītākās biežu zupas recepti ar skābajiem kāpostiem, kas īpaši iederēsies ziemas sezonā.

60Minūtes
12Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
300 gbietes100 gkartupeļi100 gburkāni50 gsīpoli10 gķiploki200 gskābēti kāposti20 ggrūbas2 ldārzeņu vai vistas buljons50 gvīnogu kauliņu vai olīveļļa zaļumi sinepes skābs krējums

Sagatavošana

1

Nomizo un sagriež visus dārzeņus un saknes vienādos gabalos. Nav svarīgi, vai tās ir strēmelītes vai kubiņi, jo garšu šī nianse nemainīs.

2

Sagrieztos dārzeņus pirms vārīšanas nepieciešams apcept katlā, pievienojot eļļu.

3

Kad dārzeņi apcepti, tiem pievieno buljonu un grūbas.

4

Līdzko zupa sāk vārīties, samazina temperatūru uz pusi un liek katlam vāku. Turpina vārīt vismaz 40 minūtes.

5

Kad zupa gatava, tai ļauj ievilkties vismaz 20 minūtes, bet visgardākā zupa būs nākamajā dienā – otrreiz sildīta.

Zupu pasniedz ar zaļumiem, un, ja vēlas zupai piešķirt papildu asumu, pievieno arī sinepes.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!