Foto: “Ēdam BIOLOĢISKI” arhīvs, foto: Matīss Markovskis
Ja jūti – kaklā kaut kas kņudinās un deguns niez kā pirms iesnām, bet pašam sajūta kā pārgurušam zirgam, kurš bez apstājas uzaris vairākus hektārus zemes, tad šī būs zupa, kas visu augšminēto aizgaiņās.

Kad Raivis Bahšteins, Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas izdotā ceļveža "Ēdam bioloģiski" redaktors, mani uzrunāja pagatavot pāris receptes žurnālam, atgaiņājos, sakot, ka neesmu caurcaurēm bioloģiska. Manā virtuvē ir daudzveidība, un veikalā visbiežāk uzvar cena, nevis uzraksts "Bio". Raivis nosmēja, ka tā nu gan nebūšot problēma, un pēc laika jau bija pie manām namdurvīm ar bioloģiskas pārtikas grozu. Izaicinājums pieņemts! Ņemot vērā drēgnumu aiz loga un straujo ziemas tuvošanos, manā virtuvē tapa sātīgi un sildoši komforta ēdieni.

50Minūtes
7Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
10 gab.burkāni70 grīvēts ingvers1 gab.sīpols300 gsaldais kartupelis vai ķirbis2 lūdens1 TKsāls3 ĒKkokosriekstu eļļa

Sagatavošana

1

No sešiem burkāniem izspiež sulu.

2

Pārējos burkānus nomizo un sagriež plānās ripiņās.

3

Sīpolu nomizo un sasmalcina.

4

Ingveru sarīvē.

5

Katlā izkausē kokosriekstu eļļu, pievieno sīpolus, ingveru, apcep 2–3 minūtes.

6

Pievieno burkānus un ķirbi (to var aizstāt ar batāti vai parastajem kartupeļiem). Ķirbis jāizvēlas pēc iespējas miltaināks. Visu samaisa. Pāris sekundes ļauj apcepties arī dārzeņiem.

7

Lej ūdeni (vislabāk karstu) un burkānu sulu, pievieno sāli un vāra, līdz dārzeņi mīksti.

8

Zupu sablendē un pasniedz ar krējumu, bezpiedevu jogurtu vai pesto.

Noderīgi!

Kokosriekstu eļļu var aizstāt ar citu, bet šādi gatavota zupa vairāk ļaus izcelties visām garšām.

Zupa ir diezgan stipra, ja gribas maigāku, var pievienot kokosriekstu pienu vai saldo krējumu.

Ja patīk asums, droši var likt vairāk ingvera.

Atkārtošanas vērta ideja!

Foto: “Ēdam BIOLOĢISKI” arhīvs, foto: Matīss Markovskis

No izspiedām, kas paliek pāri, spiežot sulas, var izcept gardas vafeles. Atliek vien savai iecienītākai vafeļu receptei pievienot burkānu "čužas" no sulu spiedes un cept!

Citas receptes no bioloģiskiem produktiem meklē ikgadējā žurnālā "Ēdam Bioloģiski", kas iznāks decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!