Foto: Privātais arhīvs
Kā jau daudzas citas kūkas, arī siera kūku ir iespējams pagatavot dažādos veidos, izskatos un galvenais – garšās. Šī būs recepte, kas nepievils nevienā apsektā un skaisti izskatīsies uz jebkura – svētku, vakariņu vai pat brokastu – galda.
90Minūtes
9Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 10
2 paciņas cepumi "Selga"170 gsviests2 gab.olas170 gcukurs16 gvaniļas cukurs1 šķipsnasāls2 ĒKkartupeļu ciete500 gsvaigais siers (bez sāls)500 gskābais krējums

Sagatavošana

1

Gatavo pamatni. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādu temperatūrai.

2

Blenderī vai palielā bļodā ar stampiņu sasmalcina cepumus.

3

Pievieno mīkstu vai katliņā uz uguns izkausētu sviestu.

4

Kārtīgi sajauc cepumus ar sviestu, lai masa stingri turas kopā.

5

Kūkas formā ieklāj cepamo papīru. Parasti izmantoju formu, kas ir 24 cm diametrā. Savukārt cepamo papīru klāju tikai formas pamatnē, jo kūkas maliņas no formas var veiksmīgi atbrīvot arī bez cepamā papīra.

6

Kad forma ir sagatavota, tajā izklāj cepumu un sviesta masu. Maliņas vēlams veidot pēc iespējas augstākas.

7

Gatavo kūkas pildījumu. Mikserī sakuļ olas ar cukuru, vaniļas cukuru, sāli un kartupeļu cieti. Ja gadījumā olas ir visai mazas, iesaku izmantot 3 olas.

8

Pievieno skābo krējumu un svaigo sieru. Masu puto, kamēr tā paliek gaisīgāka un svaigā siera kunkulīši ir pazuduši. Nevajag nobīties no tā, ka masa šķiet pārāk šķidra.

9

Kad tā ir gatava, masu lej pāri cepumu masai.

10

Pirms kūka nonāk krāsnī, sagatavo karstumizturīgu trauku, kurā ielej ūdeni. To novieto krāsns apakšā, bet kūku novieto uz restītēm virs ūdens trauka.

11

Cep tik ilgi, kamēr kūka, to pakustinot, vairs nešķiet šķidra. Parasti tās ir vismaz 30 minūtes, bet iesaku ik pa brīdim uzmest kūkai aci. Tā sanāks garšīga arī tad, ja kūku pārceps, taču tā vairs nebūs tik vizuāli piesaistoša.

12

Kad kūka ir gatava, tā pamatīgi jāatdzesē. Vēlams pat uz nakti atstāt ledusskapī, jo ar šo kūku ir tāpat kā ar skābu kāpostu zupu – jo ilgāk tā stāv, jo garšīgāka kļūst. Ja gadījumā cepumu maliņa nevēlas šķirties no formiņas, tad talkā jāņem nazis, ar kuru viegli abas tomēr izšķir. Kūku dekorē ar svaigām ogām vai konservētiem augļiem. Tā kā kūka ir salda, tai izcili piestāv kāds svaigumiņš un skābumiņš.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!