Foto: Shutterstock
29. marts pasaulē tiek atzīmēta kā citrona šifona kūkas diena. Kas tad ir šī kūka, kam piešķirta pat sava svinamā diena? Tās galvenā un slavējamākā īpašība ir izcils biskvīts, kas der par pamatni dažādām kūkām. Citrona šifona biskvīts ir ideāls – pietiekami stingrs, bet reizē arī gaisīgs, ar debešķīgu citrona noti. Lieliski garšo izcepts arī kā kēkss.

Citrona šifona biskvīts ir tuvs rada gabals slavenajai Viktorijas kūkai (pazīstama kā sūkļa kūka – sponge cake – mīksta kā sūklis un izturīga arī), sauktai arī par eņģeļu kūku, jo biskvīts ir tik mīksts, ka to kā matraci labprāt gribētu izmantot eņģeļi.

Citrona šifona kūkai, atšķirībā no Viktorijas kūkas, kas ir slavena Lielbritānijā, ir dāsni pievienots citrons un tai ir caurums viducī – gluži kā kēksam. Taču stop! Šīs kūkas pagatavošanai nederēs ierastā kūkas forma! Oriģinālā citrona šifona kūka ir taisna, bez kēksa formai raksturīgiem rievojumiem.

Latvijā šī kūka nav populāra, tādēļ arī speciālo pannu tā vienkārši veikalā nenopirkt. Taču var lieliski izlīdzēties ar kādu izdzertu skārdeni un parasto kūku pannu! Galu galā var tomēr gatavot visparastākajā kūku pannā, un, velns par stenderi, iztiks bez tā cauruma vidū!

Taču, ja gatavojies cept kūku vairākās kārtās ar dažādiem pildījumiem, tad šis biskvīts ir perfekts, lai būtu tās pamatā. Labi uzsūc garšas, nezaudē formu, ir gaisīgs un labi garšo!

Nu, ko, lai pārliecinātos, ka šis biskvīts patiesi ir eņģeļu vārda cienīgs, laiks izmēģināt, pirms gatavot to kūkām!

80Minūtes
8Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

7 gab.olas120 golīveļlā200 gcukurs200 mlcitrona sula200 gkonditorejas kviešu milti10 gcepamais pulveris1 TKvaniļas ekstrakts pūdercukurs pārsijāšanai

Sagatavošana

1

Sagatavo cepamo pannu! Ja vēlies oriģinālo citrona šifona kūkas formu, tad pannas ar noņemamajām malām dibenu izklāj ar cepamo papīru. Skārdeni aptin ar cepamo papīru un liec pannas vidū.

2

Olas dzeltenumus atdala no baltumiem. Baltumus ieliek ledusskapī.

3

Saputo dzeltenumus kopā ar 50 gramiem cukura un vaniļas ekstraktu. Turpina putot, lēnām pievienojot olīveļļu.

4

Pakāpeniski pievieno citrona sulu, turpina putot.

5

Olu masā iesijā miltus un cepamo pulveri.

6

Olu baltumus kopā ar 150 gramiem cukura saputo stingrās putās.

7

Trešdaļu olu un olīveļļas masas pievieno baltumiem, samaisa un pakāpeniski pievieno arī pārējo.

8

Lej sagatavotā pannā un liek cepties 170 grādu sakarsētā krāsnī 50 minūtes.

9

Kūku izņem no krāsns, izvelk skārdeni, bet pašu kūku apgāž uz režģa atdzesēties. Ja nav speciālā kūku režģa, tad var izlīdzēties ar cepeškrāsnī esošajām restēm, tās uzliekot uz galda.

10

Kad kūka atdzisusi, ņem nost pannu, pārkaisa ar pūdercukuru un pasniedz!


Vērtīgi padomi!

Miltiem ir nozīme! Izmanto receptē pieminētos konditorejas miltus, tie ir ļoti smalka maluma kviešu milti, kas garantē kūkas gaisīgumu. Tie sevišķi piemēroti kēksu, mafinu un biskvīta pagatavošanai.

Bagātini ar šokolādi! Citrona šifona kūku var pārliet ar šokolādes glazūru!

Šokolādes citrons. Ja receptei pievienosi kakao, tad iegūsi šokolādes citrona šifona kūku!

Izmanto garo kēksa formu! Pēc šīs receptes pagatavoto mīklu var liet arī garenajās kēksa formās un cept citrona šifona kukulīšus!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!