Foto: Shutterstock
Citronu kēksa recepte pieder pie klasikas zelta fonda. Garšīga, ātri un vienkārši pagatavojama – mīkla ir gatava piecās minūtēs! – un vajadzības gadījumā kēkss ir vairākas dienas uzglabājams. Viens no tiem meistardarbiem, kas atsauc atmiņā ciemošanos pie omītes, kurai vienmēr kāds gardums galdā kā uz burvju mājiena. Ideāls našķi brīvdienu kafijas pauzei!
50Minūtes
6Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

250 gsviests250 gpūdercukurs mīklai100 gpūdercukurs glazūrai4 gab.olas250 gmilti3 gab.citroni

Sagatavošana

1

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 160 grādiem , ietauko cepamo formu un izklāj ar cepampapīru.

2

Ieber bļodā miltus, pūdercukuru, pieliek sviestu istabas temperatūrā, iesit olu un pierīvē miziņas no citroniem. (Kāds pusotrs citrons pēc tam būs vajadzīgs glazūrai, no pārējiem var pagatavot gardu citronu dzērienu vai sagriezt tos gabaliņos, samaisīt ar cukuru un ielikt burciņā, ko glabāt ledusskapī, var izmantot citiem kulinārijas meistardarbiem vai kā piedevu tējai).

3

Visu sakuļ, līdz mīkla ir viendabīga un vijīga.

4

Ielej masu sagatavotajā formā un izlīdzina.

5

Cep 40-50 minūtes.

6

Kamēr kēkss vēl formā ir silts, pagatavo glazūru. Vispirms ar koka irbulīti vai plānu asu nazi sadur kēksā caurumus.

7

Sajauc pūdercukuru ar pietiekami daudz citronu sulas, lai izveidotos plānu pastu. Citrona sula jāpievieno pakāpeniski un pa lāsītei, lai glazūra pēkšņi nekļūt pārāk šķidra. Parasti vajadzīga apmēram pusotra citrona sula.

8

Pārlej visu kēksu ar glazūru un ļauj ievilkties.

Svarīgi!

Gatavam kēksam jābūt mitram, bet stingram, tas nevar drebināties cepamformā kā želeja. Ja tā – jācep vēl. Kēkss ir gatavs tad, ja iedurot tajā koka irbulīti vai plānu nazi, tas iznāk ārā tīrs. Taču šīs pārbaudes jāveic ātri, mazliet pavelkot cepeškrāsns plauku ar cepamformu uz ārpusi, nevis cepamformu izņemot ārā. Citronu kēksam ir tendence ātri sakristies, ja cepšanas laikā to traucē, tāpēc ieteicams pirmās 40 minūtes cepeškrāsni nevirināt vispār.

Kēksu var gan saldēt, gan uzglabāt līdz pat piecām dienām. Saldējot kēksu ietin folijā vai citā mitrumizturīgā materiālā un liek ledusskapja saldētavā. Atkausē istabas temperatūrā. Ja kēksu vēlas uzglabāt dažas dienas, to ieliek metāla vai plastmasas kārbā ar cieši aizveramu vāku, taču uzglabā istabas temeratūrā nevis ledusskapī, jo tad tas var kļūt paciets.

Lai labi garšo pie pēcpusdienas kafijas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!