Foto: Foto: Laura Krampe
Trīs sievietes – kampaņas BioLoģiski! vēstnese, pārtikas pētniece un mamma Laura Grēviņa, kampaņas BioLoģiski! vēstnese, rakstniece Dace Rukšāne un veģetārā uztura skolas Vegus vadītāja Dita Lase pieņēma izaicinājumu – pagatavot piparkūku mīklu, izmantojot tikai bioloģiski sertificētas sastāvdaļas.

Pieņemot bio piparkūku mīklas izaicinājumu, Dita jau zināja, ka tai vajadzīgos bio produktus atrast būs vieglāk par vieglu. Rīgas veikalos pieejams viss, ko sirds kāro. Tāpēc viņas personīgais papildu izaicinājums bija - cik šī mīkla izmaksās. Gribas i zivtiņu noķert, i ķepiņas nesamērcēt - bio, tomēr budžetīgu vai vismaz saprāta robežās. Uzzinot bio sviesta un bio olu cenas, Dita nolēma pameklēt vegānu piparkūku recepti. Jaunatrastajā receptē olas nevajadzēja, bet sviesta vietā parādījās kokosriekstu eļļa. Bio cukuru aizstāja bio medus, jo tā sanāk lētāk. Izpētījusi bio cepamā pulvera sastāvu, Dita saprata, ka vienīgā bio sastāvdaļa tajā ir šķipsniņa kukurūzas cietes. Par to vien maksāt 4x augstāku cenu viņa nebiju ar mieru, tāpēc nolēma izmantot sodu – produktu, kuram nav vajadzīga bioloģiskā sertifikācija.

15Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 1
125 gCosmoveda kokosriekstu eļļa520 gmedus I Love Eco80 gmelase Rapunzel500 gbio milti Hecogs + 200 g pēc vajadzības pēc garšasapelsīnu ēteriskā eļļa Florame pēc garšascitronu ēteriskās eļļa Florame1 TKsoda250 mlūdens2 TKpiparkūku garšviela2 šķipsnasSonnentor kafijas garšvielu maisījums2 šķipsnasSonnentor tējas garšvielu maisījums6 gab.kanēļa standziņas Sonnentor, maltas7 gab.krustnagliņas, maltas2 TKkoriandrs, malts1 gab.ingvers, svaigs un sarīvēts (1 cm)

Sagatavošana

1

Katliņā izkausē medu ar melasi un kokosriekstu eļļu. Kad masa ir karsta, bet nevārās, noņem to no uguns, pieber piparkūku garšvielas, ūdeni, miltus, sodu un samaisa. Mīkla, iespējams, būs šķidra. Tas nekas.

2

Apsedz to ar vāku, plēvi vai kā citādi. Liek ledusskapī līdz nākamajai dienai.

3

Tad skatās, kāda izveidojusies mīklas konsistence, ja nepieciešams, pievieno vēl miltus, līdz izveidojas mīcāma un veltnējama, tomēr salīdzinoši ļoti mīksta mīkla. Veltnē to iespējami plānāku.

4

Cep piparkūkas 10 - 15 minūtes līdz 170 - 180 grādiem sakarsētā krāsnī.

Iznākums: 1 kg

Izmaksas: 8.09 EUR

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!