Foto: Fanija Šitca
Fanijas Šitcas draugi februāri ļoti gaida, jo skaidri zināms, ka februārī Fanija atkal vārīs savu slaveno apelsīnu marmelādi. To pašu, kuru, kā vēsta leģenda, Anglijas karalienei viņas pavārs vāra, lai Viņas Majestāte atbrīvotos no migrēnas lēkmēm. Lai nu kā, ja apelsīni krītas cenā vai iegadās skaistais atlaižu laiks, vai gluži vienkārši tādi skābāki iegadījušies – vērts zināt šo recepti un vārīt apelsīnu marmelādi!
120Minūtes
5Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

6 gab.apelsīni1 gab.citrons1 gab.ingvers pēc garšascukurs (tieši tikpat daudz, cik augļi) glāzeūdens

Sagatavošana

1

Viss sagatavots sasmalcināšanai: apelsīni (mizoti un ar visu mizu), citrons ar mizu, bet nogrieztiem galiem, kur bija tikai miza (ir variants pusi citrona nomizot, ja bail no citrona mizas rūgtuma), krietni daudz ingvera.

Foto: Fanija Šitca
2

To visu sasmalcina ar nazi uz dēlīša, nosver (jo cukurs būs vajadzīgs tikpat daudz, cik augļi) un ieber katlā, kur ieliets mazdrusciņ ūdens (lai ar karstumu nepierauj pie katla dibena augļus, kamēr no tiem izdalīsies sula).

3

Kad augļi jau pavārījušies un mazliet izjukuši, pieber cukuru attiecībā 1:1 un maisa, līdz cukurs pilnībā izkusis. Cukuru liek tad, kad augļi izlaiž no sevis tik daudz sulas, ka skaidrs, ka cukurs tajā izšķīdīs, tas ir, masa ir sulīga un augļu daļiņas apvārījušās pusmīkstas. Cukurs var būt visparastākais, ne ievārījuma cukurs, ne kāds cits īpašs.

Foto: Fanija Šitca
4

Kad ievārījums atkal labi vārās, samazina karstumu un ļauj ilgi vārīties, lai izgaro liekas ūdens un izstrādājums uzrāda ievārījuma gatavības raksturīgo pazīmi: izceļot koka karoti no katla pēc ievārījuma apmaisīšanas, pēdējās piles nenokrīt, bet sastingst pie karotes malas.

5

Verdošu ievārījumu sapilda tīrās, sausās burkās un atstāj atvērtas atdzesēties.

6

Pilnībā atdzisušas ievārījuma bukas aizvāko, pustukšo atstāj "ātrai apēšanai", pārējās - pieliekamajā, pagrabā (nav jāglabā ledusskapī!), mīļās dāvanās.

Foto: Fanija Šitca

Svarīgas piebildes

Attēlā redzamais daudzums sanāca no 1,2 kg augļu un tikpat daudz cukura, konsistence - var nolauzt knapāku karoti.
Lai prieks katram, kurš šo nomēģinās!

Rēķinies, ka pāris stundas visam pasākumam būs vajadzīgas, un iztvaikošana, protams, būs atkarīga no sulas daudzuma, no plīts karstuma un tava enerģiskuma: ar lielāku karstumu vārot, zapte burbuļos čaklāk, bet tev vajadzēs niknāk maisīt, lai nepiedeg. Pārāk lēni vārot, maisīt nevajadzēs gandrīz nemaz, bet tas viss būs ļoooti ilgi...

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!