"Mans bērnības ēdiens. Tā plācenīšus gatavoja mana mamma, krustmātes un abas vecmāmiņas. Man pašai bērnībā (un es redzu, ka arī bērniem, kamēr tie mazāki) labāk garšoja variants bez mērces, tādi sausi, tikko no pannas, tomēr ar laiku labāk iegaršojās plācenīši ar gardo mērcīti. Bērnībā plācenīšus cepa uz malkas plīts, sutināja uz plīts malas, kur mazāka liesma, un siltus glabāja cepeškrāsnī. Dažreiz klāt dzērām arī kakao," ģimenē iecienītu recepti piedāvā kulinārijas bloga "Family Feast" autore Ārija Avota.

30Minūtes
10Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

400 gbiezpiens2 olas2 ĒKskābs krējums (ar kaudzi)2 TKcepamais pulveris2 ĒKcukurs2 šķipsnassāls200 gmilti (+ apviļāšanai) pēc garšasvaniļas cukurs, esence, pasta vai ekstrakts ĒKsviests pēc garšassaldais vai skābais krējums

Sagatavošana

1

Lielā, platā bļodā liek biezpienu, piesit olas, pievieno skābo krējumu, cukuru, sāli, vaniļu un visu ar koka karoti samaisa. Plācenīšiem pat labāk izmantot biezpienu, kas sācis nedaudz ieskābt (labāk parastais, klasisko paciņu 9% biezpiens, ja izmanto sausu biezpienu, tad tas jāizberž caur sietu).

2

Miltos iemaisa cepamo pulveri un tos pievieno biezpiena masai. Ar koka karoti nedaudz apmaisa un pārliek visu uz ar miltiem apbērtas virsmas. Miltus uzber bagātīgi.

3

Uz virsmas visu nedaudz apmīca (mīklai jābūt mīkstai) un izveltnē garā desiņā. Desiņu ar pirkstiem saplacina un sagriež ieslīpi spilventiņos vai trīsstūrīšos.

4

Liek pa daļām uz sakarsētas biezās, nepiedegošās pannas cepties eļļā no abām pusēm zeltaini brūnus. Cep uz vidējas liesmas, lai var izcepties arī vidiņš. Cepot uz lielas liesmas, plācenīši no ārpuses paliks brūni, bet vidiņš tā arī paliks neizcepts.

5

Izceptos plācenīšus var baudīt uzreiz ar ievārījumu vai skābo krējumu.

6

Ja grib tos pasniegt ar krējuma mērcīti, tad no pannas tos pārliek karstumizturīgā traukā, pārliek ar sviesta piciņām un skābo vai saldo krējumu, liek nākamo kārtu karsto plācenīšu un atkal pārliek ar sviestu un krējumu.

7

Kad izcepti un traukā salikti visi plācenīši, pirms pasniegšanas tos uz ļoti mazas liesma vēl mazliet pasutina pāris minūtes, ik pa laikam apmaisot.

8

Ja vēlas, var pārbērt ar gaiši brūno cukuru vai kanēli.

9

Pasniedz ar kakao.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!