Foto: Privātais arhīvs
Vienkārši pagatavojamas mīksto piparkūku mīklas recepti iesaka Vineta Vīksna.
15Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

500 gcukurs200 mlverdošs ūdens200 gsviests1 ola850 gmilti1 TKsoda0.5 TKsāls2 TKkanēlis1 TKingvers1 TKsmalki sarīvēta citrona miziņa1 TKmalti melnie pipari1 šķipsnamalts kardamons1 šķipsnamaltas krustnagliņas1 šķipsnamlati smaržīgie pipari1 šķipsnamalts muskatrieksts

Sagatavošana

1

Cukuru katliņā izkausē, lai nav cukura gabaliņu. Ļoti svarīgi cukuru karamelizējot nenoturēt par ilgu, nesadedzināt – būs rūgta mīkla!

2

Kad karamele ir vēlamajā brūnumā, ļoti uzmanīgi pa daļām lej klāt verdošu ūdeni. Karamele sāks stipri burbuļot.

3

Pieliek gabalos sagrieztu sviestu, garšvielas un iemaisa. Kas vēlas, šajā brīdī var likt klāt arī sodu, tad masa sāks šūmēties un parādīsies daudz putu. Es sodu jaucu kopā ar pāris karotēm miltu un tikai tad jaucu mīklā.

4

Kad karstā masa ir mazliet padzisusi, liek klāt ⅓ daļu miltu, rūpīgi izmaisa.

5

Iemaisa 1 iepriekš sakultu olu. Svarīgi, lai mīkla nav par karstu un, lai ola neizvārās. Masa kļūs spīdīga.

6

Ber klāt pārējos miltus pa daļām un rūpīgi iemaisa.

7

Kad mīkla kļūst bieza, to turpina mīcīt ar rokām uz miltiem pārkaisītas darba virsmas, pa daļām pievienojot atlikušos miltus.

8

Mīkla gatava! Mazliet vēl silta un pamīksta.

9

Sadala to uz pusēm, ietin pārtikas plēvē un ļauj atdzist un nobriest. Pirms cepšanas, ja nepieciešams, var vēl samīcīt ar miltiem.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!