Foto: Privātais arhīvs
Ja palaimējies tikt pie Latvijas vasaras sezonas delikateses – vēžiem, tad pēc mielošanās nesteidzies vieglu roku izliet ārā ūdeni, kurā tie vārīti, un izmest vēžu čaulas, bet liec labumus lietā, lai pagatavoto gardu zupu, kas būs restorāna ēdienkartes cienīga. Recepti iesaka Latvijas garšu pazinējs Ritvars Toms Logins.
11Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

eļļa vai sviests cepšanai1 kgvēži vai izlobītas vēžu čaulas2 sīpoli burkāni1 gabaliņš selerijas saknes3 ĒKtomātu pasta300 mlpussauss altvīns1 ĒKcukurs pēc garšassāls un malti pipari pēc garšassaldais krējums dilles

Sagatavošana

1

Uz plīts uzkarsē lielu katlu un ielej tajā nedaudz eļļas, kam pievieno ēdamkaroti sviesta.

2

Pievieno nelielos gabalos sagrieztus dārzeņus un pāris minūtes apcep.

3

Pievieno tomātu pastu un apmaisot cep vēl pāris minūtes.

4

Lej klāt baltvīnu un ļauj tam novārīties par 2/3.

5

Ja iepriekš baudīti vārītie vēži un pāri palikušas tikai izlobītās čaulas, tās liek citā katlā kopā ar buljonu, kurā iepriekš tikuši vārīti vēži. Piepilda pilnu katlu ar ūdeni un vāra 20 minūtes. Ja zupu gatavo no svaigiem vēžiem, tos uz 30 sekundēm liek katlā ar verdošu ūdeni, tad izceļ ārā, noskalo zem auksta ūdens strūklas un atdala visu gaļu. Tad čaumalas liek atpakaļ katlā buljonā, kurā tika blanšēti vēži un vāra 20 minūtes.

6

Vēžu buljonu ar visām čaulām sablendē iespējami viendabīgā masā un izkāš caur smalku sietu vai marli.

7

Lej vēžu buljona masu katlā pie vīnā sautētajiem dārzeņiem, pievieno saldo krējumu, sāli, cukuru un piparus pēc garšas, sablendē viendabīgā masā un karsē, līdz zupa "uzmet burbuli".

8

Ja zupa vārīta no svaigiem vēžiem, kuriem atdalīta gaļa, to liek sablendētajā masā. Ja vēlas, zupai var pievienot arī citus biezumus: rīsus, kartupeļus, stikla nūdeles, kā tas tika darīts šoreiz, vai ko citu pēc izvēles.

9

Pārber ar svaigām dillēm un ēd gardu muti!

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!