Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Izcili gards svētku cepetis. Pīles gaļa ir tik mīksta un aromātiska, ka to var ēst vēl un vēl. Cepeti pasniedz ar krāsnī ceptiem kartupeļiem un citiem dārzeņiem, pāri lejot burvīgo apelsīnu mērci.
150Minūtes
8Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
1 pīle (apmēram 2 kg)6 apelsīni100 gcukurs250 mlvistas buljons4 ĒKapelsīnu liķieris2 ĒKābolu etiķis pēc garšassāls pēc garšasmelnie pipari

Sagatavošana

1

Liek karsēties cepeškrāsni uz 220°C. Sagatavo cepamo cepešpannu, to ietaukojot.

2

Liek pīli uz darba virsmas un ar nazi, kuram spics gals, šur un tur sadursta pīles ādu (nepārgriežot to cauri līdz gaļai). Tas ļaus pīles taukiem cepšanās laikā vieglāk iztecēt no ādas. Stundu pirms pīle top gatava, taukos izkārto kartupeļus un dārzeņus, turpinot visu cept kopā.

3

Vienu apelsīnu nomazgā un sagriež daiviņās, tās sapilda pīles vēdera dobumā. Liek pīli uz pannas un pannu karstā cepeškrāsnī, cep 20 minūtes. Pēc tam karstumu noregulē zemāku uz 180°C un turpina cept 1-1,5 stundas. Gatavai pīlei, ja iedur pie kājas iekšējā locītavā, izdalās dzidras sulas.

4

Kamēr pīle cepas, diviem citiem apelsīniem plāni nogriež oranžo mizas daļu (to saglabā). Pēc tam apelsīniem nogriež apakšā un augšā pa šķēlei, lai varētu nolobīt mizas baltā mīkstuma daļu. No tā ir jāatbrīvojas, jo tas mērcei citādi dos rūgtumu.

5

Nolobītos apelsīnus sadala daiviņās, lai atbrīvotos arī no daiviņu plēvēm un sēklām. Noliek daiviņas malā.

6

Noglabāto oranžo mizas daļu sagriež smalkās stērbelītēs. Tās aplej ar verdošu ūdeni tik daudz, lai būtu nosegtas un uz vidējas uguns vāra 10 minūtes, līdz miziņas ir mīkstas. Pēc tam miziņas nokāš, noliek malā.

7

No atlikušajiem trim apelsīniem izspiež sulu. Mērces katliņā ielej vienu ēdamkaroti ūdens, pievieno cukuru. Uz vidējas uguns karsē cukuru, līdz tas izšķīdis, pēc tam pagriež karstumu lielāku un vāra sīrupu, līdz tas kļūst zeltaini brūns.

8

Katliņu nonem no uguns un tajā uzmanīgi ielej buljonu. Atceries, ka sīrups ir ļoti karsts. Iemaisa apelsīnu sulu, liķieri un ābolu etiķi. Liek katliņu atpakaļ uz uguns, un uz neliela karstuma mērci vāra dažas minūtes, līdz tā viegli sabiezē un kļūst spīdīga. Pēc garšas pievieno sāli un svaigi maltus melnos piparus. Noņem mērci no uguns un noliek malā.

9

Kad pīle ir izcepusies, to izņem no krāsns un ļauj tai atpūsties 15 minūtes. Kamēr pīle atpūšas, sasilda mērci: pievieno sutinātās apelsīnu miziņas stērbelītes, attīrītās apelsīnu daiviņas un silda, līdz mērce uzmet burbuli. Pēc tam pīli uz gaļas griežamā dēlīša sagriež gabaliņos, liek uz servējamā šķīvja, pāri lej apelsīnu mērci un pasniedz ar ceptiem kartupeļiem un dārzeņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!