Franču grauzdiņš, pavārs Francis un gramatikas nozīme kulinārijā
Foto: Shutterstock
0 0
1 porcijas 
Sarežģītība: viegli
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
Loading...
Sastāvdaļas
2 gab.
2 gab. baltmaizes šķēles
baltmaizes šķēles
200 ml
200 ml piens
piens
1 gab.
1 gab. ola
ola
1 šķipsna
1 šķipsna kanēlis
kanēlis
1 šķipsna
1 šķipsna sāls
sāls
1/8 TK
1/8 TK vaniļas ekstrakts
vaniļas ekstrakts
50 g
50 g sviests
sviests
  • Brokastis
  • Launags
  • Vakariņas
  • Picas un karstmaizes
  • Pasaules Virtuve
  • Franču grauzdiņš ir burvīgs našķis, ko var baudīt jebkurā diennakts laikā. Tiesa, ar Franciju tam ir tāds pats sakars kā franču karbonādei... Franču grauziņa izcelsme ir šarmanta mistērija, un tam ir daudz nosaukumu. Tas garšo lieliski, un zemeņu laikam franču grauzdiņš ir kā radīts.

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Franču grauzdiņa izcelsmi meklējot, nokļūstam līdz viduslaiku Eiropai, kad vidusslāņa virtuvēs pavāriem bezatlikumu tehnoloģijās bija melnā josta – nekas netika mests ārā, viss tika izlietots. Tā, jādomā, radās ne mazums ēdienu, ko ar variācijām baudām vēl šobaltdien.

    Par maizi runājot – tā ātri kļuva cieta. Bet mest ārā vecāku maizi nevarēja, tad nu pavāri to izmērcēja, papildu garšai pievienoja olas un tad atkal cepa, tā rodot veidu, kā pabarot ģimenes. Franču grauzdiņš būtībā bija dzimis. Ne velti viens no franču nosaukumiem tam ir "pain perdu", tulkojumā "zudusī (vai zaudētā) maize", tātad maize, kas ir saziedējusi un būtu jāmet ārā, ja vien kādam nebūtu ienākusi prātā ideja par maizes izmērcēšanu un cepšanu.

    Franču grauzdiņam ir daudz nosaukumu – to sauc arī par spāņu grauzdiņu, vācu grauzdiņu, omletes maizi, olu maizi. Vācijā šo ēdienu dēvē par "nabadzīgo bruņinieku".

    Ap 17. gadsimtu franču grauzdiņus kā ēdienu ar savu recepti pirmo reizi noformulēja kāds pavārs Itālijā. Patiesībā šī recepte šajā laikā jau tika lietota gan Francijā, gan Vācijā, gan Anglijā, gan citur Eiropā.

    Vēstures peripetijas gastronomijā mēdz būt negaidītas: franču grauzdiņi nostiprināja savu pasaules slavu, nevis Eiropā, bet Amerikā, kur maizīšu recepte nokļuva no Anglijas 17. gadsimtā. Kāds pavārs, vārdā Jozefs Francis, sāka piedāvāt klientiem šo ēdienu un nosauca to savā vārdā. Tam vajadzētu izskatīties šādi: "French's Toast" – Franča grauzdiņi. Francis bija lielisks pavārs, bet ar gramatiku viņam acīmredzami gāja šā un tā, jo raugi, viņš ēdiena nosaukumā aizmirsa apostrofu. Un tā nu gadījās, ka viņš vēsturē iekļuva ar gramatikas kļūdu, bet franču grauzdiņus joprojām sauc par franču (nevis Franča) grauzdiņiem, domājot par Franciju un visām tās šarmantajām padarīšanām.

    Nabaga Francim pasaules slava gar degunu! Tā iet, kad skolā nemācās gramatiku!

    Kulinārijas pasaulē jau sen zināms fakts: ēdienu, kas skan mazliet franciski vai kam piedēvē francisku izcelsmi, var pārdot labāk un dārgāk. Tāpēc pasaules kulināri turpina uzturēt spēkā mītu arī par franču grauzdiņiem, kurus jūs patiesībā nedabūsiet nevienā franču kafejnīcā. Toties jūs tos varat pagatavot mājās!

    Protams, var teikt, ka tādus "franču grauzdiņus", saproties, mēs esam cepuši visu mūžu un ka tikpat labi tie varētu būt latviešu grauzdiņi. Iespējams! Tomēr franču grauzdiņu pagatavošanai ir savas nianses, tāpēc – ja ir vēlme pagatavot tos pēc visiem priekšrakstiem, tad te nu būs recepte. Jāpiebilst, ka šī ir mazliet uzlabota, ja grib pavisam klasiskus franču grauzdiņus, jāiztiek tikai ar četrām sastāvdaļām: piens, olas, sviests un maize.

    Olu sakuļ ar siltu pienu, pievieno kanēli, sāli un vaniļas ekstraktu. Visu kārtīgi sakuļ.

    Maizes šķēles iegremdē maisījumā un tajā tur 5-10 minūtes.

    No abām pusēm apcep maizes šķēles sviestā vidējā karstumā.

    Pasniedz karstas, uz katras maizes šķēles uzliekot gabaliņu sviesta.

    Pasniedz ar medu (klasiskā recepte) vai ogām, vai abiem.

    Franču grauzdiņš, pavārs Francis un gramatikas nozīme kulinārijā
    Foto: Shutterstock

    Lai labi garšo!

    Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
    Lai ierobežotu dezinformācijas kampaņu izplatību, portāls "Delfi" apturējis iespēju komentēt rakstus

    Tags

    Francijas virtuve Francija
    0
    Ola
    0
    Baltmaize
    0
    Kanēlis
    0
    Piens
    0
    Sāls
    0
    Sviests
    0
    Vaniļas ekstrakts
    0
    Brokastis
    0
    Launags
    0
    Vakariņas
    0
    Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
    43596563
    Picas un karstmaizes
    0
    viegli
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form