Foto: DELFI
Vienkāršs un sātīgs. Tāds ir itāļu risoto. Šo recepti vērts ieviest savā ēdienkartē – gan remdēs izsalkumu, gan būsiet gastronomiski paceļojuši.

Risoto, tas skan smalki un dārgi, bet realitātē tā ir sātīga biezputra itāļu gaumē. Brīdī, kad biezputrai pielej klāt vīnu, tā pārvēršas par risoto. Vēstures ruļļi liecina, ka tas varētu būt noticis jau no 13. gadsimta, kad Savojas hercogs piegādāja rīsus uz Verčelli pilsētas Svētā Andreja slimnīcu. Rīsi un no tā pagatavotais ēdiens tika pielīdzināts zālēm.

Vēl 14. gadsimtā katrs, kurš tirgojās ar rīsiem, bija stāvus bagāts. Rīsi bija zelta graudi, ko atvest no aizjūras zemēm! Ar laiku arī paši itāļi iemanījās izaudzēt rīsus, bet, tavu postu, balto graudu audzēšana tika aplikta ar tādu nodokli, ka tos baudīt varēja tikai bagātākie itāļi.

16. gadsimtā itāļi varēja dziedāt slavas dziesmas Romas katoļu baznīcai, jo rīsus drīkstēja audzēt visi un arī nesamērīgais nodoklis aizgāja nebūtībā.

Risoto cieņpilni nostājās blakus pastai un ir viens no spēcīgākajiem spēlētājiem Itālijas garšas līgā.

Izvēlies pareizos rīsus! Ne katri rīsi tiesīgi pārvērsties risoto, jāmeklē konkrētas šķirnes. Veikalu plauktos meklē īsgraudu rīsus – parasti uz iepakojuma ir norādīts, ka konkrētie rīsi paredzēti risoto. Visbiežāk izmantotās šķirnes ir arborio. "Vialone Nano", kas piemēroti gludam krēmveida risoto, un "Carnaroli", kas ir visbagātākie ar cieti, tādēļ labi saglabā savu rīsu formu, tiek slavētas kā labākās, tiesa arī dārgākās rīsu šķirnes.

Sātīgā putra, atkarībā no reģiona un pavāra noskaņojuma, var tikt bagātināta, sākot ar jūras veltēm un gaļu, beidzot ar dārzeņiem un sēnēm. Itālijā netrūkst arī risoto saldās versijas, kur savā starpā spēlējas kā žāvēti un svaigi augļi, tā rieksti.

Galvenais, kas risoto padara sava vārda cienīgu, ir tā krēmveida konsistence – tāda tumīga biezputra, ko savukārt mēs, latvieši, labi mākam pagatavot no putraimiem un grūbām, bagātinot ar cauraudzīti un kartupeļa gabaliņiem.

40Minūtes
11Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 6
500 garborio rīsi1.5 lbuljons150 mlbaltvīns200 gParmezāna siers500 mlsaldais krējums6 gab.ķiploka daivas3 gab.rozmarīna zariņi1 šķipsnamelnie pipari100 mlolīveļļa300 glasis200 gsaldētas mīdijas

Sagatavošana

Foto: DELFI

Padomi, kas noderēs


Ideāls risoto ir krēmveida ar al dente rīsa graudiem, tā lai uzkožot var to sajust.

Pamatrecepte ir līdz brīdim, kad risoto pievieno krējumu un sieru. Tālāk katrs var bagātināt itāļu biezputru, ar ko vien vēlas – sēnēm, gaļu, dārzeņiem un jūras veltēm.

Ja esi ļoti izsalcis, risoto var pasniegt kā piedevu, piemēram, cepta cāļa filejai.

Klasiskais risoto draudzējas ar baltvīnu, bet nav aizliegts parotaļāties un pievienot rozā vai sarkanvīnu. Tiesa, pēdējais biezputrai dos pelēcīgi lillā toni, bet garša no tā absolūti necietīs. Ar sarkanvīnu gatavotu risoto, kas bagātināts ar gaļu, desu un pupiņām, itāļi dēvē par risotto al Barolo.

Ja risoto ēd nākamajā dienā, tad uzsildot pievieno saldo krējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!