Foto: Publicitātes foto

"Šis ir laiks, kad ēst meža veltes pilnām saujām – gan svaigas, gan dažādi pagatavotas – un tikai pāri palikušo jānoglabā ziemai. Klasiskais variants ir ēst ogas svaigas vai savārīt ievārījumā, savukārt sēnes visbiežāk gatavojam mērcē vai sacepumā. Šogad iesaku pamēģināt pagatavot meža veltes uz atklātas uguns," stāsta Rimi Bērniem šefpavārs Normunds Baranovskis. Protams, gatavojot kopā ar bērniem, jābūt īpaši uzmanīgiem un jāpārrunā drošības noteikumi, darbojoties ar atklātu uguni. "Vasaras ik gadu mūsu ģimene pavada laukos, kur gandrīz katru dienu vakariņojam ārā, un ārā arī daudz gatavojam. Sevišķi gardi sanāk, ja gatavo uz "dzīvās" uguns, tad ēdienam ir īpaša garša."

Sēnes uz uguns var pagatavot daudz un dažādos veidos, atliek tikai atrast sev tīkamāko. "Var cept sēņu karbonādes, kotletes, "šašliku" un pagatavot sēņu mērci," iesaka šefpavārs. Ja ir čuguna panna vai katls, to var novietot uzreiz ugunskurā vai uz grila, pamāca pavārs.

Lai pagatavotu sēņu karbonādes, novārītas bērzlapju cepurītes panē, piemēram, auzu vai kviešu miltos, vai rīvmaizē un ar garšvielām sakultā olā, tad grilē uz grila restes. Tāpat uz pannas, kas novietota uz grila, eļļā var cept sēņu kotletes – novārītas dažādas sēnes smalki sagriež vai sablendē, pierīvē kartupeli vai cukini, pievieno nedaudz miltus, olu un garšvielas pēc izvēles. Sastāvdaļas samīca vijīgā masā un cep gatavas; arī kotletes var panēt miltos.

Nelielas beciņas un baravikas var cept arī uz iesma, iepriekš tās viegli iemarinējot. Piemēram, tīras sēnes apviļā mīkstā garšaugu sviestā, sprauž uz iesmiem un cep uz ugunskura vai grila. Tāpat sēnes var apslacīt ar eļļu, pievienot iecienītākās garšvielas, un likt uz iesma. Vienkāršs sēņu iemarinēšanas veids ir salikt tās maisiņā, ieliet klāt marinādi, vairākas reizes sakratīt un uzreiz pagatavot.

60Minūtes
6Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 5
1 kgjaunie kartupeļi150 gsviests ar garšaugiem pēc garšastimiāns500 ggailenes1 ĒKvistas buljons (nopērkams arī pudelē)200 gsaldais krējums

Sagatavošana

1

Kartupeļus apsmērē ar garšaugu sviestu un satin folijā. Tos liek cepties karstās oglēs.

2

Pannā liek sviestu un nedaudz apcep timiānu. Tad pievieno gailenes.

3

Kad no gailenēm iztvaicējis šķidrums, pievieno vistas buljonu un saldo krējumu. Ja nepieciešams, pievieno garšvielas pēc izvēles un garšas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!