Foto: Zane Erasa
Ziema ir kā radīta, lai rosītos virtuvē. Gardā kāpostu pīrāga recepti iesaka Zane Erasa. Viņa saka: "Kamēr nav jāpļauj zāle pagalmā, jālasa āboli utt., veltu laiku gatavošanai – i laiks paiet, i virtuve vienmēr silta. Ledusskapī jau kādu mēnesi mētājās neliela kāpostgalviņa un mēmi lūdzās, lai lieku to lietā. Atcerējos šo recepti un labi, ka atcerējos, jo sanāk ļoti garšīgi un pārējās sastāvdaļas ir mājās vairumam praktisko latviešu, tajā skaitā man."
120Minūtes
16Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

MĪKLAI:3 gab.olas500 mlkefīrs2 glāzesmilti1 TKcukurs1 TKsāls (strīķēta tējkarote)1 TKsoda (vai cepamais pulveris) PILDĪJUMAM:700 gkāpostgalva1 gab.sīpols (paliels)1 gab.burkāns2 gab.vārītas olas pēc garšassvaigi zaļumi pēc garšasķiploka daiviņas pēc garšasgaršvielas pēc gaumes pēc garšaseļļa cepšanai

Sagatavošana

1

Mīklas sastāvdaļas samaisa kopā, lai veidojas pabieza, bez kunkuļiem, bet ne stingra mīkla, tai jābūt apmēram skāba krējuma konsistencē.

2

Pildījuma sastāvdaļas sagriež, sarīvē, vai sašrēderē kombainā, kā nu katram patīk.

3

Kāpostu, burkānu un sīpolu apcepu, līdz zeltaini un gandrīz mīksti, kad noņēmu no uguns, piegriezu olas, piebēru zaļumus, visu samaisīju.

4

Es ņēmu pannu ar noņemamām malām, der jebkura dziļa panna.
Pannas apakšu iesmērē ar sviestu, vai eļļu, salej 2/3 mīklas. Vienmērīgi izlīdzinot, saber visu pildījumu un pārlej atlikušo mīklu tā, lai knapi nosedz pildījumu. Es līdzināšanu veicu ar spatulu, ja tādas nav, var ar karoti, vai ar pirkstiem, galvenais ir rezultāts.

5

Cep cepeškrāsnī vismaz 40 minūtes 180 grādos. Ja cepsiet augstākos grādos, apdegs, bet iekša būs pajēla un tas nav forši, iekšai jābūt sulīgai, bet ne jēlai. Man vienmēr ir paranoja, ka nebūs līdz galam izcepts, tādēļ es cepu stundu, bet, laikam beigās kādas 50 minūtes var skaitīt, jo liku neuzsildītā cepeškrāsnī.

6

Pīrāgs skaitās gatavs tad, gad ir smuki brūna augšiņa. Ā, un vēl, nesatraucieties, viņam NAV baigi jāuzpūšas, tā nav kūka! Virsa cepot mazliet paceļas un izlīdzinās, tas ir ok, tā tam jābūt.

Pīrāgu pēc izņemšanas no cepeškrāsns labāk noturēt vismaz pusstundu, lai padziest un garšas savelkas. Smaržos pa visu māju un visa ģimene vilksies uz virtuvi ik pēc 10 minūtēm, bet esiet drosmīgi un nosargājiet pīrāgu, tas ir tā vērts.
Labu apetīti!

Foto: Zane Erasa

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!