Foto: Publicitātes attēli

Šefpavārs Lauris Aleksejevs demonstrē noderīgu recepti, ko pagatavot no ēdiena, kas paliek pāri pēc svētkiem, dodot otro iespēju pāri palikušiem vārītiem kartupeļiem.

Un, lūk, arī iedrošinājums svētkiem no šefpavāra: "Patiesībā mūsu iepirkumu plānošana un svinību rīkošana, kā arī lielā vēlme iepriecināt viesus, šad tad ir pārspīlēta. Piemēram, ja ciemos nāks seši līdz astoņi cilvēki, nereti produkti tiek nopirkti desmit cilvēkiem. Šos stereotipus vajadzētu pamazām lauzt, proti, ja nāk astoņi ciemiņi, tad katram arī tiek pasniegta viena astotā daļa. Vislabāk ir tad, ja vienīgais, par ko pēc svinībām ir jāparupējas, ir tukšie trauki, nevis neapēstais ēdiens."

30Minūtes
8Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

vārīti kartupeļi vārītas garšskanes pēc izvēles, piemēram, selerija kāti olas eļļa (cepšanai) sāls kviešu milti sviests siera salāti vai siers un tomāti

Sagatavošana

1

No svētkiem pāri palikušos vārītos kartupeļus samīca un sajauc viendabīgā masā ar vārītām garšsaknēm (piemēram, vārītiem seleriju kātiem), sviestu un miltiem. Masai jābūt salīdzinoši biezai.

2

Ja kartupeļi ir tikko vārīti, tad tie nedaudz jāatdzesē līdz aptuveni 60 grādiem, un pēc tam jāpievieno olas. Olu skaits atkarīgs no masas daudzuma, bet vidēji tās ir divas olas.

3

Tad pievieno sāli, muskatriekstu vai citas garšvielas pēc izvēles, kā arī pēc svētkiem pāri palikušos siera salātus. Ja tādi salāti svētkos uz galda nebija, tad tā vietā var izmantot labi kūstošu sieru un sakapātus tomātus.

4

Visu ar mikseri samiksē viendabīgā masā.

5

Svarīgi ir neizmantot rokas blenderi, jo tas atņems masai tik vajadzīgo gaisīgumu.

6

No izveidotās masas ar rokām uzveļ aptuveni vienāda izmēra bumbiņas (lai tās vieglāk veļas, rokas var samitrināt ar ūdeni!).

7

Izveidotās bumbiņas cep lielā eļļas daudzumā, kas jau pirms tam ir kārtīgi sakarsēta dziļā pannā vai katlā.

8

Ieteikums: nelikt pilnu pannu ar kartupeļu bumbiņām, bet ievietot pannā vien dažas, piemēram, trīs līdz piecas, atkarībā no pannas lieluma.

9

Bumbiņas eļļa jācep tik ilgi, kamēr tās no ārpuses kļūst zeltaini brūnas. Cepšanas procesā tiks iegūta no ārpuses kraukšķīga, bet iekšpusē mīksta kartupeļu bumbiņa.

10

Pēc cepšanas bumbiņas jāuzliek uz papīra salvetes, ļaujot tai sasūkt lieko eļļu. Kad eļļa notecējusi, tās var baudīt kā gardu uzkodu vai piedevu pamatēdienam.

Ja bumbiņas vēlas vēl kraukšķīgākas, tad tās var uztaisīt panējumā un tad karsēt eļļā.

Tāpat recepti var modificēt pēc pašu iegribām un vēlmēm, piemēram, masai nepievienojot garšsaknes vai siera salātus, bet gatavojot kroketes tikai no kartupeļu masas.

Lai izdodas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!