Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Lai izceptu mīkstu un sulīgu steiku, jālieto vismīkstākie un kvalitatīvākie liellopa gaļas gabaliņi, jo steiks tikai īsu brīdi saskaras ar uguni. Labs steiks joprojām ir sārts un sulīgs. Ja to cep pārāk ilgi, gaļa kļūst sausa un stiegraina.
7Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 2
2 liellopa steika gabali (katrs 120 - 150 g)2 ĒKmelnie piparu graudi1 ĒKolīveļļa2.5 ĒKbrendijs vai konjaks1 ĒKDižonas sinepes (bez kaudzes)200 mlskābs krējums pēc garšassāls

Sagatavošana

1

Vakarā, kad vēlas cep steiku, gaļu laicīgi izņem no ledusskapja, lai tā sasilst istabas temperatūrā (apmēram 20 - 30 minūtes). Ja steiks būs stindzinoši auksts, tad tā īsajā cepšanas brīdī, ārpuse jau būs gatava, skaisti karamelizējusies, bet iekšpuse varbūt pat nebūs sasilusi.

2

Piestā saberž piparu graudus. Gaļu noslauka sausu papīra virtuves dvielī, pēc tam steiku no abām pusēm apkaisa ar sāli un iemasē saberztos piparus.

3

Sakarsē pannu ar eļļu. Karstā pannā liek steikus un ar cepamo lāpstiņu piespiēz pie pannas virsmas. Katru pusi cep 4 - 5 minūtes, līdz gaļa karamelizējas un iegūst skaisti brūnu garoziņu. Noliek steikus uz silta šķīvja, apsedz ar foliju un ļauj tiem atpūsties 5 - 10 minūtes.

4

Tikmēr pagatavo mērci. Pannā ielej brendiju un uzvāra, vienlaicīgi ar cepamo lāpstiņu noskrāpē no pannas virsmas gaļas piecepumus. Strauji vārot samazina brendija daudzumu apmēram uz pusi. Pēc tam iemaisa sinepes, skābo krējumu un maisa, līdz krējums izkusis un sajaucies ar mērci. Uz nelielas uguns mērci karsē, līdz tā sabiezē. Pēc garšas pievieno sāli. Pasniedzot uz steika lej karoti mērces.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!