Kreftīgais kabaču kārtojums no Egila Zariņa 'Slavenību pavārgrāmatas'
Foto: DELFI
3.1111 9
Sarežģītība: viegli
Loading...
Sastāvdaļas
 
kabači
kabači
 
ķiploka daivas
ķiploka daivas
 
sīpoli
sīpoli
 
skābs krējums
skābs krējums
 
majonēze
majonēze
 
zaļumi
zaļumi
 
eļļa cepšanai
eļļa cepšanai
 
etiķis (9%)
etiķis (9%)
 
cukurs
cukurs
  • Ass un pikants ēdiens
  • Ēdieni veģetāriešiem
  • Slavenību receptes
  • Dārzeņu ēdieni
  • Ikdienas maltītei
  • Pusdienas
  • Vakariņas
  • Pasaules Virtuve
  • Deviņdesmitajos gados Egila Zariņa "Rīta mikslis" bija īstens kulta raidījums, viesojoties pašmāju slavenību virtuvēs un plašu skatītāju loku aplaimojot ar vēl neredzētām receptēm, kuras 1998.gadā tika publicētas "Slavenību pavārgrāmatā". Iesaku pagatavot pārbaudītu recepti ar 20 gadu "stāžu" – Anitas Leiškalnes kabaču kārtojumu no šīs grāmatas.

    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Produktu daudzumi receptē nav norādīti, jo viss atkarīgs gan no katla lieluma, gan no no tā, cik daudz kabaču jums jārealizē, cik daudz ēdāju jāpabaro un citiem faktoriem. "Šis ir brīnišķīgs, izdevīgs ēdiens, ja jums dārzā aug kabači. Brīžiem iznāk, ka pat nezināt, kur tos visus likt. Te nu tiem ir labs pielietojums, it sevišķi, ja jāpabaro liela saime vai sabraukuši pulka viesu," tā recepti "Slavenību pavārgrāmatā" piesaka Anita Leiškalne.

    Sīpolus nomizo, sagriež ļoti plānās ripās, liek bļodiņā, pārber ar cukuru, pārlej ar etiķi apmaisa un liek ledusskapī, kamēr cep kabačus un gatavo mērci. Zaļumus sasmalcina.

    Ķiplokus nomizo un sarīvē uz smalkās rīves, liek bļodā, pievieno skābo krējumu*, šķipsnu sāls un samaisa.

    Kabačus sagriež aptuveni 1 cm biezās ripās un apcep no katras puses pannā uzkarsētā eļļā.

    Kreftīgais kabaču kārtojums no Egila Zariņa 'Slavenību pavārgrāmatas'
    Foto: DELFI

    Dziļā katlā vai citā piemērotā traukā kārtām liek kabaču ripas, tad marinēto sīpolu kārtiņu, visu pārkaisas ar zaļumiem, pārlej ar ķiploku mērci un "rūtiņā" pārslaka ar majonēzi. Tad liek nākamo kabaču kārtu un turpina, līdz sastāvdaļas izbeigušās.

    Gatavo kārtojumu liek ledusskapī un atdzesē, pēcāk pasniedzot kā auksto uzkodu vai arī uzsildītu loka nost ar makaroniem, rīsiem, kartupeļu biezputru vai vārītiem kartupeļiem.

    * Receptes oriģinālā skābā krējuma nav, bet tā kā šo ēdienu es kabaču laikā gatavoju jau daudzus gadus, tad varu ar pilnu pārliecību apgalvot, ka skābā krējuma pievienošana padara šo ēdienu vieglāku un garšīgāku.

    Lai labi garšo!

    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form