Lapsas tumšā piparkūku mīkla ar medu
Foto: Privātais arhīvs
3.0000 3
Sarežģītība: viegli
Pasniegt nākamajā dienā
Loading...
Sastāvdaļas
1 kg
1 kg kviešu milti
kviešu milti
300 g
300 g sviests
sviests
150 g
150 g baltais cukurs
baltais cukurs
1 TK
1 TK dzeramā soda
dzeramā soda
150 g
150 g brūnais Muskovado cukurs
brūnais Muskovado cukurs
100 g
100 g medus
medus
2
2 olas
olas
250 g
250 g karameles sīrups (baltais cukurs 200 g, ūdens 75 g)
karameles sīrups (baltais cukurs 200 g, ūdens 75 g)
3 šķipsnas
3 šķipsnas kardamons
kardamons
3 šķipsnas
3 šķipsnas pipari
pipari
3 šķipsnas
3 šķipsnas krustnagliņas
krustnagliņas
3 šķipsnas
3 šķipsnas kanēlis
kanēlis
3 šķipsnas
3 šķipsnas koriandrs
koriandrs
0.3 gab.
0.3 gab. muskatrieksts
muskatrieksts
  • Piparkūkas
  • Ēdieni bērniem
  • Launags
  • Pusdienas
  • Vakariņas
  • Ziemassvētku receptes
  • Pasaules Virtuve
  • Sniedziņš krīt, radio skan Ziemassvētku dziesmas, konditorejas jau piepilda tikko ceptu piparkūku smarža. Tā vien gribas arī mājās radīt svētku noskaņu. Ja piparkūku cepšanas tradīcija šogad vēl nav realizēta, tad varbūt tevi iedvesmos konditores Lienes Zemītes piparkūku recepte? Tieši karamelizētais sīrups padarīs piparkūku mīklu patīkami brūnu un piparkūku garšu papildinās ar maigi rūgtenu karameles aromātu.

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Vispirms pagatavo tumšo karameles sīrupu. Ber nelielā katliņā 200 gramus baltā cukura un karamelizē, līdz tas pilnībā izkusis un kļuvis tumši brūns.

    Tad ļoti lēnām un pamazām lej klāt vārošu ūdeni. Ūdeni pievieno tādēļ, lai karamele atdziestot nesacietē, lai tā ir plūstoša un viegli iemaisāma mīklā.

    Kamēr karamele dziest, sajauc pārējās tumšās piparkūku mīklas sastāvdaļas – sajauc olas ar balto cukuru un istabas temperatūrā atlaidinātu, mīkstu sviestu, pievieno medu, sasmalcinātas garšvielas, tumšo Muskovado cukuru un arī karameļu sīrupu.

    Tad mīklā pakāpeniski iesijā un iemaisi miltus, pieber arī tējkaroti sodas. Gatavajai mīklai jābūt maigi vijīgai, bet tādai, kas nelīp ne pie rokām, ne bļodas.

    Kad mīkla gatava, ietin to pārtikas plēvē un liec ledusskapī, lai garšas savelkas. Vēsumā mīkla jāpatur vismaz stundu, bet ideālā variantā pat nedēļu.

    Piparkūku mīklu pirms cepšanas kādu laiku paturi istabas temperatūrā, lai tā kļūst pakļāvīgāka un mīkstāka.

    Piparkūkas vari pasniegt gan nedekorētas, gan izgreznotas ar cukura glazūras ornamentiem, gan dažnedažādām cukura pērlītēm vai sasmalcinātiem riekstiem. Piparkūkām ļoti piestāv grauzdētu mandeļu garša.

    Lai labi garšo!

    Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!

    Tags

    Liene Zemīte Koriandrs Karameles sīrups Cukurs Dzeramā soda Kanēlis Kardamons Krustnagliņas Kviešu milti Medus Muskatrieksts Muskovado cukurs Olas Pipari Sviests Saldēšana Piparkūkas Ēdieni bērniem Launags Pusdienas Vakariņas Pasniegt nākamajā dienā Ziemassvētku receptes viegli
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form