Foto: Privātais arhīvs
Sniedziņš krīt, radio skan Ziemassvētku dziesmas, konditorejas jau piepilda tikko ceptu piparkūku smarža. Tā vien gribas arī mājās radīt svētku noskaņu. Ja piparkūku cepšanas tradīcija šogad vēl nav realizēta, tad varbūt tevi iedvesmos konditores Lienes Zemītes piparkūku recepte? Tieši karamelizētais sīrups padarīs piparkūku mīklu patīkami brūnu un piparkūku garšu papildinās ar maigi rūgtenu karameles aromātu.
45Minūtes
14Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

1 kgkviešu milti300 gsviests150 gbaltais cukurs1 TKdzeramā soda150 gbrūnais Muskovado cukurs100 gmedus2 olas250 gkarameles sīrups (baltais cukurs 200 g, ūdens 75 g)3 šķipsnaskardamons3 šķipsnaspipari3 šķipsnaskrustnagliņas3 šķipsnaskanēlis3 šķipsnaskoriandrs0.3 gab.muskatrieksts

Sagatavošana

1

Vispirms pagatavo tumšo karameles sīrupu. Ber nelielā katliņā 200 gramus baltā cukura un karamelizē, līdz tas pilnībā izkusis un kļuvis tumši brūns.

2

Tad ļoti lēnām un pamazām lej klāt vārošu ūdeni. Ūdeni pievieno tādēļ, lai karamele atdziestot nesacietē, lai tā ir plūstoša un viegli iemaisāma mīklā.

3

Kamēr karamele dziest, sajauc pārējās tumšās piparkūku mīklas sastāvdaļas – sajauc olas ar balto cukuru un istabas temperatūrā atlaidinātu, mīkstu sviestu, pievieno medu, sasmalcinātas garšvielas, tumšo Muskovado cukuru un arī karameļu sīrupu.

4

Tad mīklā pakāpeniski iesijā un iemaisi miltus, pieber arī tējkaroti sodas. Gatavajai mīklai jābūt maigi vijīgai, bet tādai, kas nelīp ne pie rokām, ne bļodas.

5

Kad mīkla gatava, ietin to pārtikas plēvē un liec ledusskapī, lai garšas savelkas. Vēsumā mīkla jāpatur vismaz stundu, bet ideālā variantā pat nedēļu.

6

Piparkūku mīklu pirms cepšanas kādu laiku paturi istabas temperatūrā, lai tā kļūst pakļāvīgāka un mīkstāka.

Piparkūkas vari pasniegt gan nedekorētas, gan izgreznotas ar cukura glazūras ornamentiem, gan dažnedažādām cukura pērlītēm vai sasmalcinātiem riekstiem. Piparkūkām ļoti piestāv grauzdētu mandeļu garša.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!