Foto: DELFI
Burgers vienmēr ir laba doma – kā laukos, tā pilsētā. Uz grila vai pannas, nedēļas nogalē vai darbdienas vakarā. Vienalga vai tas būs vienkāršs vai izsmalcināts burgers, tas jāēd turot ar abām rokām, nesatraucoties par nošmulētām rokām un vaigiem. Tas vienkārši piederas pie burgera baudīšanas.

"Willa Teātris" režisors un aktieris Varis Pinķis savus lauku burgerus gatavo jau vairākus gadus. Tie ir neatņemama vasaras svinēšanas daļa. Un to, ka vasara ir jāsvin un maksimāli jābauda, režisors ir pārliecināts. Grilam dzīvība lauku mājās tiek atgriezta reizē ar pirmajām patiesi siltajām pavasara dienām. Sezonas noslēgumu grils piedzīvo atvasaras dienās. Un visbiežāk kā atklāšanā, tā noslēgumā uz grila top burgeri sezonu piedzīvo atvasaras dienās.

Arī es, kā tautas pasakās stāsta "tajos svētkos biju un pie galda sēdēju" un arī burgeri dabūju! Gardi bezgala! Sulīga kotlete, pikanta mērcīte ar diļļu noti un pati pēc savas izvēles varu krāmēt starp maizēm visu, ko gribu, arī dubulto sieru un tomātus.

Taujāts par recepti, Varis nosmej un saka, ka viss ir uz izjūtu. Galvenais, lai ir vajadzīgās sastāvdaļas un tad jau atliek tikai improvizācija. Pēc vairākkārtējiem lūgumiem tomēr izdodas iegūt burgera gaļas recepti. Pārejais patiešām ir tīra improvizācija, jo režisora lauku burgerus katrs būvē pats. Kāds grib vairāk mērces, cits marinētus gurķus, bet kāds cits kategoriski no tiem atsakās. Skaidrs, ka bērni savā burgerī apies salātlapas, ko viņu mammas labprāt liks starp gaļu un siera šķēli.

Kāpēc lauku burgeris? Skaidra lieta – tapis laukos, dāsni bagātināts ar dillēm un mērcē ir krējums un majonēze!

Burgeris ir patiesi lieliska ideja jebkuram pasākumam, jo garšo kā maziem, tā lieliem un pieļauj variācijas receptē.

60Minūtes
17Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 10
10 gab.burgera maizītes20 gab.plānas siera šķēlītes5 gab.tomāti5 gab.marinēti gurķi1 gab.sīpols pēc garšassalātlapas700 gliellopu gaļa400 gcūkgaļa2 gab.sīpoli6 gab.ķiploka daiviņas1 gab.ola pēc garšassāls pēc garšaspipari150 mlmajonēze150 mlskābais krējums4 gab.ķiploka daiviņas1 saujadilles

Sagatavošana

1

Pagatavo mērci burgeriem! Majonēzi un skābo krējumu sajauc ar smalki sakapātām dillēm un izspiestām ķiploka daiviņām. Noliek vēsumā!

2

Smalki sakapā sīpolus un saspiež ķiplokus.

3

Pagatavo burgeru gaļu! Malto gaļu samīca kopā ar sīpoliem, ķiplokiem, sāli un pipariem. Pievieno olu un visu sirsnīgi mīca un klapē vismaz 5 minūtes.

4

No maltās gaļas masas izveido desmit plakanas kotletes un pēc izjūtas cep uz grila līdz gatavs. Svarīgi, ka burgera gaļa vidū nav jēla, jo masai pievienota arī cūkgaļa, ko svarīgi kārtīgi izcept!

5

Uz galda vai citas virsmas sakārto visu burgera būvniecībai nepieciešamo: sagriež ripiņās sīpolus, marinētos gurķus un tomātus, nomazgā un nosusina salātus. Saliek siera šķēles – vislabāk pirkt tieši burgeriem paredzēto sieru – tur parasti katrs siers ir iesaiņots atsevišķi, vajadzīgā plānumā. Vislabāk der Čederas siers, jo tas labi kūst .

Burgerus pēc saviem ieskatiem drīkst papildināt kā ar sīpolu marmelādi, tā ar ceptu olu. Var pa virsu kārtot kā ceptas gailenes, tā kāpostu salātus.

Katram savu burgeru! Lai labi būvējas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!