Leģendārā Kijevas kotlete
Foto: Shutterstock
0 0
2 porcijas 
Sarežģītība: grūti
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
Loading...
Sastāvdaļas
2 gab.
2 gab. Vistas krūtiņas
Vistas krūtiņas
120 g
120 g sviests
sviests
1 sauja
1 sauja zaļumi
zaļumi
3-4 gab.
3-4 gab. ķiploka daiviņas
ķiploka daiviņas
3 ĒK
3 ĒK citrona sula
citrona sula
2 gab.
2 gab. olas
olas
2 ĒK
2 ĒK piens
piens
150 g
150 g rīvmaize
rīvmaize
50 g
50 g milti
milti
pēc garšas
pēc garšas sāls
sāls
pēc garšas
pēc garšas pipari
pipari
1,5 l
1,5 l eļļa
eļļa
  • Gaļas ēdieni
  • Ukraiņu nacionālā virtuve
  • Cēlusies franču galmā, galdā celta Krievijas imperatorei Elizabetei, bet pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados pasniegta kā cienasts franču delegācijai Kijevā. Kotlete, kas patiesībā tāda nemaz nav, ir ierakstīta gardēžu garšas ceļvedī. Taču tiem, kuri vēlas šo meistarstiķi atkārtot mājās, ir jāapbruņojas ar lielu pacietību, kā arī jābūt gataviem mainīt plānus.

    close-ad
    Saturs turpināsies pēc reklāmas
    Reklāma

    Côtelettes de volaille – ar sviestu bagātināta vistas vai fazāna fileja bija iecienīts ēdiens imperatores Elizabetes ēdienkartē, jo viss franciskais krievu galmā kotējās.

    20. gadsimta divdesmitajos gados recepte sasniedza arī ukraiņu virtuvi, bet tai joprojām netika piešķirts Kijevas kotletes vārds. Tas notika gandrīz 30 gadus vēlāk, kad Kijevā viesojās franču delegācija, kas tika cienāta ar francisko Côtelettes de volaille ukraiņu izpildījumā. Un virtuves zvaigzne bija dzimusi!

    Pirmo reizi Kijevas kotleti baudīju Gulbenes restorānā "Gulbis", kur mamma mūs ar māsu veda mācīt manieres un ēst ar dakšiņu un nazīti. Lai iekļūtu vietējā gardēžu "mekā", vajadzēja izstāvēt garu rindu, tad sekoja grūtākais – izvēlēties, ko ēst, jo dabūt tikai saldējumu – nebija opcija.

    "Kijevas kotlete," – es izburtoju un pasūtīju, kotletes es zināju. Vizualizēju, ka kotlete varētu būt liela, jo Kijeva taču tāda ir. Brīdī, kad tika atnesta porcija, izbrīnījos, kāpēc gan kotletē iebāzts vistas kauls. Nākamais pārsteigums bija, kotleti pārgriežot, – iztecēja zaļš sviests un kotlete nemaz nebija kotlete, bet vistas ķūlis. Gards, bet neliela vilšanās.

    Viesojoties Odesā, Kijevas kotleti varēja dabūt visur, pēc tam nolēmu, ka būs man jāatkārto ukraiņu meistarstiķis. Izpētīju pieejamos kotletes gatavošanas video, tur viss šķita ļoti vienkārši. Nogriež, atdala, sadala, izklapē un izcep! Ak vai! Pirmais mēģinājums izvērtās par fiasko! Un vista tika pārvērsta čahohbilī, jo kur gan citur lai liek gaļu, kas sagraizīta, sadauzīta un signalizē par padošanos?!

    Taču ir vērts mēģināt! Jo garša ir izcila! Tādai tai jābūt, jo franču virtuvē sviestu nežēlo un ukraiņi šo receptes niansi ir ievērojuši. Ja ar sviestu vēl ir par maz, tad katlā ūdens vietā burbuļo eļļa, kurā kotlete sasniedz savu gatavību!


    Pagatavo zaļumu sviestu – sablendē to kopā ar ar zaļumiem un ķiploku.

    No sablendētā sviesta izveido desiņu, ietin pārtikas plēvē un ieliek ledusskapī sastingt.

    Veselai vistai nogriež pusspārnu pie locītavas, tas būs kotletes kauliņš.

    Vistai novelk ādu.

    No plikās vistas atdala krūtiņas.

    Izklapē vistas krūtiņu, pārkaisa ar sāli, pipariem un apslaka ar citrona sulu.

    Ņem no ledusskapja atdzesēto sviesta desiņu, sadala divās daļās (katrai krūtiņai savu) un ietin izklapētajā krūtiņā.

    Šādi kotletes formā satīto vistas krūtiņu apviļā miltos, izmērcē olā un visbeidzot izviļā rīvmaizē.

    Katliņā uzkarsē eļļu un liek cepties – apmēram 3–5 minūtes katru pusi, līdz kotlete kļūst zeltaini brūna.

    Liek eļļā izvārīto kotleti 200 grādu karstā cepeškrāsnī un cep vēl 5 - 7 minūtes.

    Gatavu pasniedz ar kartupeļiem un piedevām pēc izvēles.

    Lai pacietība gatavošanā, atdalot krūtiņu, klapējot un mēģinot no izklapētās gaļas izveidot smuku kotleti! Ja satītā kotlete neturas kopā, tad saspraud to ar koka irbulīšiem vai vienkārši aizšuj!

    Pārējos vistas gabalus izmanto, lai pagatavotu zupu, sautējumu vai kādu vistas gaļas pīrāgu! Lai gardi!

    Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
    Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

    Comment Form