Foto: "Skonių kelias" publicitātes attēls
Tradicionāli Lietuvā pirmo vietu pēc zālaugu lietojuma zupu gatavošanā ieņem skābenes. Silos dzīvojošās dzūku sievas skābeņu zupu brokastīm vārīja jau no agra pavasara līdz vasaras vidum gandrīz katru dienu. Žemaiši un Austrumprūsijas lietuvieši pirmie skābenes sāka audzēt dārzā. Zupu viņi dēvēja par "rūgštynynė". To vārīja gan ar gaļu, gan bez tās, bet galvenā sastāvdaļa zupā bija miežu putraimi vai kartupeļi. Ja skābeņu zupu vārīja bez gaļas, tad pievienoja cieti vārītas olas un skābo krējumu.

Atsaucoties "Tasty" aicinājumam dalīties ar lietuviešu kulināro mantojumu, recepti piedāvā Lietuvas lauku tūrisma asociācija un projekts "Skonių kelias". Ēdiens gatavots saskaņā ar Lietuvas sertificēta Nacionālā mantojuma produkta recepti, parādot tā gatavošanas procesu.

100Minūtes
11Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 3
50 gsviests pēc garšassāls3 ĒKmiežu putraimi200 gskābenes3 olas3 vārīti kartupeļi1.5 lūdens200 gvistas kauliņi1 sīpols1 burkāns saujapētersīļu zaļumi

Sagatavošana

1

Vistas kauliņus liek ūdenī un vāra buljonu kopā ar dārzeņiem.

2

Nomazgātās skābenes sasmalcina un pannā pasautē sviestā, pievienojot arī pāris karotes vistas buljona un sāli pēc garšas.

3

Buljonu izkāš, saliek tajā sautētās skābenes, ieber miežu putraimus un pielej pienu.

4

Atsevišķi cieti novāra olas, pirms ēšanas tās sasmalcina un pievieno katla saturam vai saliek šķīvjos un uz tām lej skābeņu zupu.

5

Zupu pasniedz ar karstiem vārītiem kartupeļiem un skābu krējumu.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!